Pesta porcina. Petre Daea, măsuri de carantină în Sălaj
Data publicării:
Autor: Bogdan Cotigă
WhatsApp
Petre Daea
Petre Daea
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea şi secretarul de stat Claudiu Sorin Roşu Mareş au cerut autorităţilor locale din Zalău exigenţă în măsurile de prevenire a răspândirii şi eradicarea Pestei Porcine Africane (PPA) la nivelul judeţului Sălaj.

În condiţiile existenţei celor două focare confirmate la porci mistreţi, ministrul Petre Daea a menţionat că este vorba de un virus greu de ţinut sub control şi că nu trebuie lăsat să se răspândească în ţară.

Protecție pentru ferme

El a cerut celor prezenţi să fie foarte exigenţi cu mişcarea animalelor şi cu intrările persoanelor în judeţ, verificându-se în special oamenii care circulă cu animale şi cu produse. Ministrul a reamintit celor prezenţi faptul că legislaţia a fost modificată, astfel încât să se acorde despăgubiri şi pentru porcii care nu sunt crotaliaţi', se arată într-o informare de presă a Instituţiei Prefectului. Daea a cerut proprietarilor de complexe de porci măsurile cele mai drastice cu putinţă privind protecţia fermelor, secretarul de stat menţionând, la rândul său, că prioritatea zero este ca boala să nu ajungă la aceste ferme.

Se poate solicita ajutorul armatei

'În ceea ce priveşte prevenirea răspândirii bolii, Petre Daea a menţionat faptul că dezordinea poate fi un al treilea factor propagator, după om şi porcul mistreţ, foarte importantă fiind viteza de reacţie a centrelor locale de combatere a bolii. Acesta a cerut autorităţilor ca în cazul în care este nevoie să se solicite ajutorul Armatei, pentru ca orice focar apărut în gospodăriile populaţiei să fie eliminat într-o singură zi. Petre Daea a precizat că a venit la Zalău într-o vizită neanunţată, din nevoia de a comunica cu cei implicaţi în combaterea PPA, într-o situaţie dificilă, în care autorităţile trebuie să fiţi mobilizate şi pregătite', se mai arată în informarea menţionată. După întâlnire, ministrul Agriculturii a făcut o vizită în piaţa agro-alimentară din Zalău, unde a discutat cu producători locali şi comercianţi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel