Data publicării:
Pestă porcină, infirmată: "Oamenii sunt inconştienţi"
Rezultatele de laborator pentru un porc suspectat de îmbolnăvire cu pestă porcină africană dintr-o gospodărie din localitatea buzoiană Pănătău, situată la 300-400 de metri de un prim focar cu respectiva boală, sunt negative, animalul suferind de o altă afecţiune, au informat luni reprezentanţii Prefecturii.
"Analizele de sânge, ni s-a comunicat telefonic, sunt negative, dat fiind că este vorba de un focar de mici dimensiuni, sub 20 de capete, dacă nu apar alte probleme în vecinătatea celor două focare nu se vor mai sacrifica suinele din gospodăriile oamenilor", a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău, Gabriel Cozma.
Potrivit acestuia, autorităţile au instalat pe drumurile către cele două focare unde a fost confirmată pesta porcină filtre pentru decontaminarea autovehiculelor şi trecătorilor, păzite de poliţişti şi jandarmi şi, totodată, cele două gospodării unde s-a descoperit prezenţa virusului au fost împrejmuite, iar accesul interzis.
Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat, duminică dimineaţă, două focare de pestă porcină africană în două exploataţii de mici dimensiuni din localităţile Pătârlagele şi Pănătău.
Prefectul judeţului Buzău, Carmen Ichim, susţine că "pesta porcină ar putea fi adusă din satul Frecăţei, judeţul Tulcea, de tatăl uneia dintre proprietarele porcilor infectaţi cu pestă porcină africană".
"Oamenii sunt inconştienţi, este clar că pesta porcină a fost adusă din judeţul Tulcea, în condiţiile în care s-au luat toate măsurile de stopare a acestui virus", a declarat duminică Carmen Ichim.
Conform sursei citate, este vorba de focare la două exploataţii de mici dimensiuni, iar Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău se va ocupa de aplicarea măsurilor legale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News