Pescarii irlandezi care au întors marina rusă din drum. ”Sunt șocat, nu credeam că niște bătrâni ca noi ar avea un impact”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels
Rusia a retras mai multe nave implicate într-un exercițiu militar, totul datorită unor pescari irlandezi.

O comunitate de pescari din vârful sudic al Irlandei a răsuflat uşurată în acest weekend, după ce guvernul rus a cedat apelurilor din partea pescarilor locali care au transmis faptul că exerciţiile navale ordonate de Moscova în largul coastei irlandeze le-ar putea pune în pericol traiul de zi cu zi, scrie CNN

”Sunt șocat, într-adevăr. Nu credeam că niște bătrâni ca noi ar avea un impact asupra diplomației internaționale”, a declarat Patrick Murphy, șeful organizației irlandeze de producție de pește din Castletownbere, la scurt timp după ce a apărut vestea despre schimbarea planului Rusiei. 

Pe fondul crizei în curs de desfășurare la granița cu Ucraina, tensiunile dintre Rusia și Occident continuă să fiarbă.

Zona de activitate a pescarilor ar fi fost pusă în pericol

Forțele armate ale Moscovei plănuiseră să desfășoare exerciții militare la aproximativ 150 de mile în largul coastei irlandeze, în Zona Economică Exclusivă a Irlandei, iar o parte a pescarilor din Atlanticul irlandez spun că Zona este esențială pentru existența lor.

Exercițiile ar fi implicat ”folosirea artileriei navale și lansarea de rachete”, potrivit unui anunț emis de Departamentul Transporturilor din Irlanda săptămâna trecută, care anunțase că ar exista ”riscuri serioase de siguranță în zona operațională”. Exercițiile ar fi trebuit să înceapă la sfârșitul lunii februarie. 

Diplomația pescarilor irlandezi

Murphy s-a întâlnit săptămâna trecută cu ambasadorul Rusiei în Irlanda, Iuri Filatov, pentru a prezenta cazul pescarilor. Ei le-au spus inițial rușilor că plănuiesc să pescuiască în Zonă, indiferent de activitățile navale. Diplomația bărcii de pescari, mai degrabă decât a navei de luptă, a făcut primele pagini ale publicațiilor din întreaga lume. 

Filatov i-a îndemnat inițial pe pescar ”să se abțină de la orice acțiuni provocatoare care i-ar putea pune în pericol toți cei implicați”, potrivit unui purtător de cuvânt al ambasadei Rusiei. Însă, sâmbătă seara, Moscova a anunțat că exercițiile vor fi mutate ca ”un gest de bunăvoință” după apelurile guvernului irlandez și ale pescarilor, ”cu scopul de a nu împiedica activitățile de pescuit”.

Simon Coveney, ministrul irlandez al Afacerilor Externe și al Apărării, a salutat vestea într-un tweet sâmbătă seara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel