Data publicării:

Peru a declarat stare de urgență

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Chimbote HACE Noticia, Facebook via Agerpres
foto: Chimbote HACE Noticia, Facebook via Agerpres
Peru a declarat luni stare de urgenţă în nordul ţării, autorizând armata să intervină alături de poliţie în faţa recrudescenţei grupurilor criminale internaţionale implicate în extorcare de fonduri şi exploatare minieră ilegală.

Decizia, valabilă pentru o durată de 60 de zile într-o parte a regiunii La Libertad, se concentrează în special pe centrul industrial Trujillo, al treilea oraș ca mărime din Peru, și provincia Pataz, unde au fost identificate grupări implicate în activități ilegale de minerit aurifer, transmite Agerpres. 

"Statul peruan nu va tremura să le înfrunte şi să le neutralizeze", a declarat ministrul apărării, Jorge Chavez, într-o conferinţă de presă.

Guvernul a motivat această decizie prin existenţa unui "val de violență în creștere legată de organizațiile criminale și mineritul ilegal", conform declarațiilor premierului Alberto Otarola.

În orașul Trujillo și în provincia Pataz, serviciile din unitățile comerciale, adunările mari și spectacolele sunt suspendate între orele locale 00.00 (05.00 GMT) și 04.00 (09.00 GMT), "până când valul criminalității este controlat definitiv".

Autoritățile au semnalat că grupurile criminale organizate desfășoară asasinate la comandă, extorcare și comit acte de teroare împotriva forțelor de poliție.

Tot mai multe grupări de crimă organizată

Crima organizată a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani în Peru, ca urmare a crizei migrației din Venezuela, a traficului de arme de foc și a prezenței unor bande precum "Tren de Aragua", de origine venezueleană, conform guvernului.

De la începutul anului, Trujillo a înregistrat aproape un deces pe zi, conform datelor oficiale.

În aceeași perioadă, în Pataz, aproximativ douăzeci de bande de mineri ilegali de aur au fost acuzate că au sabotat șapte stâlpi de înaltă tensiune și au atacat cu explozibili companiile miniere oficiale și forțele de poliție.

Creșterea insecurității a determinat guvernul să creeze în noiembrie o forță de elită pentru a lupta împotriva extorcării, o infracțiune în creștere în 2023 odată cu prezența grupurilor criminale internaționale care intimidează micii comercianți și oamenii de afaceri.

În Ecuador, care împarte 2.010 km de frontieră cu Peru, rămâne în vigoare starea de urgență declarată pe 8 ianuarie de președintele Noboa, cu o interdicție de circulație pe timpul nopții de cinci ore în zece din cele 24 de provincii, printre care capitala Quito și portul Guayaquil din sud-vestul țării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel