Data publicării:

Personalităţi britanice cer ca numele celor denunţaţi pentru abuzuri sexuale să rămână anonime

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Un grup de artişti, prezentatori, jurnalişti sau regizori de film din Marea Britanie au lansat o campanie pentru a obţine ca denunţurile pentru agresiune sexuală să respecte ca şi în cazul victimelor anonimatul, cu scopul evitării ca un proces mediatizat să le afecteze carierele, relatează luni EFE.

Cântăreţul Cliff Richards, cineastul şi actorul Stephen Fry sau prezentatorul postului BBC Paul Gambaccini sunt câteva dintre personalităţile care au cerut guvernului să schimbe legislaţia actuală, după ce s-au văzut implicaţi în cazuri de denunţuri privind abuzuri sexuale.

Este nevoie de strângerea a 10.000 de semnături pentru ca Parlamentul din Londra să iniţieze dezbaterea şi să facă faţă acestei "crize de acuzaţii false", a explicat Gambaccini, prezentator radiofonic la postul BBC 2 şi 4.

În 2013, el a fost reţinut pentru presupuse abuzuri asupra a doi minori, după izbucnirea celebrului scandal sexual al fostului prezentator decedat al BBC Jimmy Saville, un caz care a emoţionat profund opinia publică. Şefii săi l-au retras de la microfon timp de un an, "fără măcar să-l întrebe" ce s-a întâmplat, a povestit Gambaccini, referindu-se la "norul de îndoieli" în care care fost învălui după aceste acuzaţii, ulterior retrase.

Potrivit legii, presupusele victime ale abuzurilor sexuale au dreptul să se menţină anonime pe timpul vieţii, în timp ce suspecţii pot fi identificaţi în orice moment de-a lungul procesului.

Printre cazurile cele mai răsunătoare este şi cel al lui 'sir' Cliff Richards, care a câştigat în 2018 un proces împotriva BBC pentru atingere adusă vieţii intime, când în 2014 postul a relatat despre o percheziţie a poliţiei la domiciliul cântăreţului, legat de un presupus caz de abuz sexual, care în final a fost arhivat. 

În timpul procesului, renumitul cântăreţ a argumentat că acoperirea informatică l-a traumatizat şi a avut un impact "negativ" asupra vieţii sale, în timp ce BBC a susţinut că a acţionat "de bună credinţă" în interes informativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel