Persoanele care trec peste micul dejun sunt predispuse la obezitate
Prin scanarea creierului persoanelor care nu iau micul dejun, experţii au arătat că cei care nu mănâncă dimineaţa sunt tentaţi să consume alimente grase şi bogate în calorii în cea de-a doua parte a zilei.
Autor: Anca Murgoci
După interpretarea rezultatelor, oamenii de ştiinţă au observat că persoanele care nu luau micul dejun, erau mult mai atras de alimentele nesănătoase, informează BBC. Potrivit specialiştilor, persoanele care vor să piardă în greutate nu le este recomandat să renunţe la micul dejun pentru că, spre seară, vor simţi nevoia să consume alimente bogate în calorii. Studiile anterioare au arătat că micul dejun calmează apetitul.
Cu toate acestea, medicul Tony Goldstone şi echipa sa de specialişti de la Imperial College London au vrut să ştie ce se întâmplă în creier atunci când suntem tentaţi să alegem mâncăruri nesănătoase.
La studiu au participat 21 de persoane, care aveau o greutate normală şi aveau vârste de aproximativ 25 de ani. Acestora li s-a arătat fotografii cu alimente bogate în calorii, în timp ce li se scana creierul cu rezonanţă magnetică funcţională. Apoi, li s-a cerut să catalogheze o serie de alimente ca fiind atractive sau nu, printre care ciocolata, pizza, legumele şi peştele. În prima zi, voluntarilor li s-a cerut să nu ia micul dejun înainte de a li se scana creierul. În cea de-a doua zi, cei 21 de subiecţi au luat un mic dejun cu cereale, pâine şi marmeladă (750 de calorii). Două zile mai târziu, participanţii la studiu au mâncat la prânz tot ceea ce şi-au dorit.
Conform cercetătorilor, atunci când nu se ia micul dejun, creierul "are tendinţa să ceară" produse alimentare cu multe calorii.
Rezultatele studiului au fost prezentate la conferinţa Neuroscience care a avut loc în New Orleans, în Statele Unite ale Americii. Scanările au arătat că regiunea creierului care se ocupă cu atracţia pentru alimentele gustoase este cortexul prefrontal care se activează atunci când stomacul este gol. În plus, cercetarea a arătat că persoanele care nu luaseră micul dejun, au mâncat la prânz, cu 20% mai multe alimente bogate în calorii.
Studiul a arătat că foamea stimulează consumul alimentelor cu multe calorii, respectiv creşte cantitatea de alimente mâncate la prânz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News