Persoanele care n-ar trebui să ia melatonină. O spun experții
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @aleksandarlittlewolf
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @aleksandarlittlewolf
Deși melatonina se poate cumpăra fără prescripție medicală, nu este potrivită pentru toată lumea. 

Nu doar pentru că nu este eficientă în toate tulburările de somn, ci și pentru că are anumite contraindicații pe care este bine să le cunoaștem pentru a evita să ne punem în pericol sănătatea.

Lipsa unui odihne adecvate poate avea consecințe asupra vieții noastre de zi cu zi, făcându-ne să fim mai obosiți și să ne simțim rău. Somnul este o necesitate fundamentală, la fel de importantă precum mâncarea.

De aceea, persoanele care întâmpină probleme în a adormi uneori recurg la ajutoare externe. Unii au nevoie să creeze un mediu perfect, în timp ce pentru alții, exercițiul fizic pe parcursul zilei pentru a ajunge obosiți seara este suficient. Alții se orientează către aromaterapie. Există, de asemenea, persoane care optează pentru suplimentele de melatonină, o soluție pe care nu toată lumea ar trebui să o ia.

Există cercetări care sugerează că suplimentele de melatonină ar putea ajuta persoanele care suferă de tulburări de somn, ameliorând insomniile. Spre deosebire de alte medicamente pentru somn, se consideră că utilizarea melatoninei nu cauzează dependență, cu toate că poate avea anumite efecte secundare, cum ar fi durerile de cap, amețelile, greața sau somnolența în timpul zilei.

Melatonina poate produce și alte efecte secundare mai puțin frecvente, potrivit Dr. Brent Bauer. Aceasta poate genera coșmaruri, depresie pe termen scurt și iritabilitate, scădere a poftei de mâncare și un risc crescut de convulsii, precum și schimbări de dispoziție și diminuare a clarității mentale.

„Acest supliment disponibil fără prescripție medicală este comercializat ca o modalitate de a ajuta la depășirea insomniei cauzate de tulburările ritmului circadian", explică doctorul Alex Ferré Masó.

„În general, se consideră că este sigur să folosești melatonina pentru câteva săptămâni, dar nu există dovezi convingătoare care să dovedească că melatonina este un tratament eficient pentru insomnie și nu se știe dacă este sigură pe termen lung", a mai zis medicul citat de 20min.es.

Există încă incertitudine cu privire la utilizarea melatoninei pentru tratamentul anumitor boli sau în cazuri specifice; de exemplu, nu s-a demonstrat că este eficientă la persoanele care lucrează în schimburi. Există, de asemenea, situații în care se descurajează utilizarea sa, fie din cauza incompatibilității cu alte tratamente, fie din cauza impactului negativ asupra unor afecțiuni. Prin urmare, chiar dacă se vinde fără prescripție medicală, este întotdeauna necesar să consulți un specialist care să te poată ghida și să ofere un diagnostic în cazul în care este necesar.

Melatonina interacționează cu medicamentele anticoagulante și cu cele luate pentru prevenirea convulsiilor. Nu trebuie luată dacă se urmează tratament pentru hipertensiune arterială sau se iau medicamente pentru diabet. De asemenea, este contraindicată în combinație cu contraceptivele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel