Persoană cu DEFICIENȚĂ de auz, trimisă acasă de Ministerul Muncii. Cum s-a soluționat cazul
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Ionica Tarău
Ionica Tarău
Ionica Tarău, interpret autorizat în limbaj mimico gestual, a venit cu precizări în cazul femeii cu deficiențe de auz care a fost trimisă acasă de Ministerul Muncii. Aceasta ne-a vorbit în exclusivitate despre soluționarea cazului. Iată ce a spus.

O femeie cu deficiențe de auz din județul Vrancea a ajuns la București și nu a reușit să se înțeleagă cu nimeni. În nicio instituție nu a găsit interpreți ai limbajului mimico-gestual pentru a o ajuta să se facă înțeleasă. Reprezentanții de la Ministerul Muncii au trimis-o acasă spunând că nu este treaba lor.

Cazul este legat de un divorț și un partaj și de faptul că a fost dată afară din casă. În ultima perioadă, a fost nevoită să locuiască în parcuri și în gară. În cazul divorțului, instanța de judecată nu i-a asigurat acces cu interpret al limbajului mimico-gestual, deși este persoana cu certificat de handicap de auz, DGASPC Vrancea nu are interpret. În ultimă instanță, a fost ajutată de Ionica Tarău, interpret autorizat al limbajului mimico-gestual.

Am contactat-o pe Ionica Tarău pentru a ne oferi detalii privitoare la soluționarea cazului femeii cu deficiențe de auz care a rămasă fără locuință: 

„Cazul s-a soluționat temporar. Lista interpreţilor în limbaj mimico-gestual, tribunalul, judecătoria și notariatul lasă surzii pe drumuri. Despre asta e vorba. Surdul nu este nebun. Surdul nu vorbește, sau vorbește și nu aude, sau aude și nu vorbește.“

Femeia a avut trei tentative de suicid

„Era un caz pe care l-am consiliat o lună. A avut trei tentative de suicid. S-a rezolvat temporar, dar eu nu o văd o soluție decât pe 2-3 luni. DGASPC-ul nu are interpret, sunt județe unde nu există interpret în limbaj mimico-gestual. De acolo pornește problema. De la evaluarea copilului sau adultului cu handicap. O evaluare psihologică și încadrare în caz de handicap, fără comunicare, este zero.“

Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabilități a luat măsuri

„Președinta Autorității Naționale pentru Persoane cu Dizabilități, Mădălina Turza, a fost informată de minister și au intervenit în județul Vrancea, doamna în cauză fiind cu multe probleme. Mă refer la cele legate de divorț, fostul soț i-a distrus toate bunurile și i le-a scos în stradă.

Ulterior, ea a fost evacuată de fostul soț. A făcut un șoc, neavând unde să meargă, dormea prin gară, prin parc, pe unde apuca și ieri a mers singură la minister. Văzând că nu se poate înțelege, m-a apelat prin video pe telefon. De fapt, ne amenința că se aruncă înaintea trenului.“

Ionica Tarău, interpret al limbajului mimico-gestual, a ajutat-o pe femeie

„Am decis să iau trenul și să merg cu ea unde dorește, numai să rezolv problema. Pe o anumită perioadă, doamna președintă a Autorității Naționale pentru Persoane cu Dizabilități, Mădălina Turza, a găsit o soluție de urgență. Aceasta a fost de acord să-i găsească într-un centrul de primire în regim de urgență a victimelor violenței familiale, un apartament unde să locuiască temporar, să se poată îngriji de igiena ei și să poată găti, nu să mănânce covrigi prin gară sau prin parc.

Mâine o să merg la Focșani și iau legătura cu cei de acolo. Fără un interpret care să faciliteze aceste comunicări, rezultatul ar fi zero. S-a văzut la instanță că nu a avut interpret și există o hotărâre definitivă care nu mai poate fi atacată niciodată.“

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel