Data publicării:
Perseide 2022. Cum le poți vedea cel mai bine. Adrian Șonka: Vedem mai multe stele căzătoare ca de obicei
Află în articol cum poți vedea mai bine stelele căzătoare.
În următoarele două nopţi între miezul nopţii şi răsărit, dacă cerul va fi senin, vom putea admira Perseidele. Ploaia de stele de pe teritoriul României a ajuns la apogeu și poate fi o adevărată încântare pentru cei pasionați de spațiul cosmic. Din păcate însă, Perseidele vor fi eclipsate de Superluna, care va lumina puternic, fiind în cel mai apropiat punct față de Pământ. Exista riscul să nu putem să vedem prea bine Perseidele din cauza strălucirii ei, relatează Pro Tv.
"Ca să poată vedea Perseidele, ar trebui să se uite spre est sau nord şi deasupra capului, direcţie în care se va vedea Jupiter şi Marte, și pur şi simplu să stea cu ochii pe cer.", a explicat Adrian Șonka, director la „Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.
Întrebat de ce se întâmplă asta, Adrian Șonka a explicat: "Pentru că planeta noastră e deasupra cozii unei comete de o săptămână deja, şi o să mai stea o săptămână, dar e maximum în noaptea asta, şi e praf mai mult în preajma Pământului, firele de nisip intră în orbită şi vedem mai multe stele căzătoare ca de obicei".
Ploaia de stele va putea fi văzută cel mai bine în afara orașelor, unde cerul este curat și senin. Dacă vă doriți să vă puteți bucura din plin de Perseide în 2022 mergeți la miezul nopţii într-un loc unde nu e prea multă lumină artificială, în exteriorul oraşelor. Dacă rămâneţi acolo până spre dimineaţă veţi putea vedea până la 150 de stele căzătoare pe oră. Dacă alegeți să rămâneți în oraș, veţi putea vedea cel mult 10-20 de meteori. Cei aflați pe litoral au șanse mari să poată admira și Perseidele, Superlună. În plus, la mare Observatorul astronomic din Constanța vă aşteaptă până sâmbătă dimineaţă cu un spaţiu special amenajat pentru acest eveniment stelar.
Perseidele ating apogeul în weekend. Privește cerul
O superlună precum cea din august se întâmplă doar de trei până la patru ori pe an. Numită de tribul nativilor americani algonchin după peștii sturioni care au fost prinși mai ușor în Marile Lacuri și alte corpuri de apă în această perioadă a anului, luna sturion încheie seria de patru superluni din 2022, care a început în mai, potrivit CNN. După apusul soarelui, priviți spre sud-est pentru a vedea această superlună răsărind. Aceasta va atinge vârful de iluminare după ora 21:00.
„În anumite perioade ale anului, Luna se află în cel mai apropiat punct de Pământ și acestea se numesc superluni”, a declarat Mike Hankey, manager de operațiuni pentru Societatea Americană a Meteoriților, pentru CNN. „Este doar un punct natural al orbitei lunii. La fiecare extremă, luna este fie puțin mai mare, fie puțin mai mică (în punctul său cel mai îndepărtat), dar nu este o diferență uriașă”.
Ploaia de meteoriți Perseide durează între 14 iulie și 1 septembrie, iar vârful vizibil din acest an va avea loc la ora vineri, cu o oră înainte de miezul nopții. În anii precedenți, Perseidele au fost o ploaie mult așteptată de pasionații de astronomie în emisfera nordică, unde de obicei este mai vizibilă. Fenomenul este vizibil doar atunci când luna nu este într-o fază care domină cerul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News