Data publicării:

Permisele din străinătate pot fi schimbate cu permise româneşti direct în urma examenului, fără şcoala de şoferi. Lucian Diniţă, fost şef al Poliţiei Rutiere, semnal de alarmă

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Facebook Poliţia Română
Facebook Poliţia Română
Lucian Diniţă, fost şef al Poliţiei Rutiere între 2009 şi 2014, critică decizia Guvernului de a permite preschimbarea permiselor de conducere obţinute în străinătate cu permise româneşti direct în urma unui examen practic, fără a se mai trece prin şcoala de şoferi. 

"Conform convenției de la Viena cu privire la circulația rutieră care datează din 1968, avem unele permise de conducere străine recunoscute de statul român, dar și astfel de documente emise de alte țări care nu sunt recunoscute de autoritățile de la noi. Prin această modificare a legii se va permite titularilor unor permise din cea de-a doua categorie să dea direct examen la noi fără să mai facă școala, lucru periculos pentru siguranța circulației, spun eu. Avem astfel de permise emise de țări din Asia, de exemplu, unde avem alte reguli de circulație, de multe ori, iar scrierea este cu totul alta. Ce facem cu legislația, nu mai contează teoria? Apoi, în unele țări din Africa, permisul se emite fără niciun fel de examen, pur și simplu te duci și îl cumperi. Ca să nu mai spun de regulile de circulație care în unele cazuri practic nu există. Ce facem cu astfel de cazuri? Dăm permis fără școală de șoferi? Păi, nu ar trebui, spun eu, chiar dacă omul știe să plece cu mașina de pe loc sau poate să vireze ori să oprească“, a declarat Lucian Diniță. 

CITEŞTE ŞI Schimbare privind permisele, începând de astăzi. Este valabil și pentru șoferii cu experiență

Permisul va fi restituit pe loc dacă se constată că nu a avut loc contravenţia 

O altă modificare importantă prevăzută de OG nr. 23/2023 este introducerea posibilității restituirii permisului de conducere - reținut ca urmare a constatării preliminare, în salivă, a prezenței unor substanțe din categoria celor psihoactive, în baza rezultatului analizei mostrelor biologice (probe de sânge) realizate în instituțiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absența din organism a substanțelor psihoactive. Până acum restituirea se putea face doar  în baza soluției de clasare dispuse în faza urmăririi penale” anunță MAI. 

"Aici vorbim de o reglementare corectă care trebuia dată de mult. Oamenii rămâneau fără permise aiurea, fără o bază legală reală. Să mă explic. Dacă suferi o intervenție stomatologică în timpul căreia s-a administrat lidocaină, te urci la volan și ești oprit pentru control, etilotestul va arăta 0,05, iar polițistul îți suspendă permisul. Problema este că legea spune că singura analiză care certifică un eventual consum de alcool este cea a sângelui, care se face la instituțiile medico-legale. În mod evident, dacă această analiză a sângelui contrazice ce a arătat etilotestul, trebuie să-i dai omului permisul pe loc și nu după ce procurorul constată acest lucru printr-o rezoluție la dosarul cu pricina. Mai mult, ca o paranteză, MAI nu prea are bani și plătește analiza sângelui foarte târziu, de ordinul lunilor de la constatarea faptei, iar în tot acest timp omul stă fără permis, dacă nu vrea să plătească din buzunarul lui sume de peste 500 de lei pentru ridicarea certificatului. Nici la stupefiante situația nu este mai roz. Multe teste ale aparatelor de tip drugtest au dat rezultate eronate, iar oamenii s-au văzut din nou în situația de a aștepta cu lunile să-și primească înapoi permisul de conducere“, a mai spus fostul şef al Poliţiei Rutiere pentru Adevărul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel