Permis de conducere, reguli noi de obținere
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Candidații pentru obţinerea permisului de conducere vor fi obligaţi, începând de marți, să atașeze la dosarul de examinare, un nou document - o declaraţie pe propria răspundere cu privire la cetăţenie. De asemenea,  se modifică şi cerinţele în timpul "traseului" pentru anumiţi candidaţi.

Prevederile sunt cuprinse într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial nr. 543 de astăzi, devenind Ordinul MAI nr. 110/2014, deja în vigoare.

Potrivit legislației în domeniu, în timpul probei practice în traseu, examinatorul urmărește modul de comportare a candidaților, în funcție de categoria autovehiculului.

Astfel, candidații la categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D și DE trebuie, printre altele, să controleze elementele de securitate legate de încărcarea autovehiculului (caroseria remorcii, obloanele de încărcare, mecanismul de încărcare, dacă este cazul, sistemul de închidere a cabinei, modul de încărcare, fixarea încărcăturii), să controleze mecanismul de cuplare și conexiunile instalației de frânare și instalației electrice sau să verifice, prin intermediul aparaturii de bord sau al comenzilor autovehiculului, funcționalitatea mecanismului de direcție, a instalației de frânare, a instalației de ungere/răcire, a luminilor, semnalizării și a avertizorului sonor.

Citește și: Ai carte, ai permis. Vezi la ce se referă un proiect de lege

Potrivit noilor reguli, candidații trebuie să verifice vizual starea anvelopelor, fixarea roților (starea piulițelor de la roți), starea apărătoarelor de noroi, starea elementelor suspensiei, a rezervoarelor de aer, a parbrizului, ferestrelor și ștergătoarelor, a fluidelor (de exemplu, uleiul de motor, lichidul de răcire, fluidul de spălare), a blocurilor de lumini/semnalizare față/spate, a catadioptrilor, precum și existența trusei medicale, triunghiurilor reflectorizante și a stingătorului de incendiu.

De asemenea, candidații  trebuie să cunoască și să urmărească aparatura de bord, inclusiv aparatura de înregistrare a activității conducătorului auto astfel cum este definită potrivit Regulamentului (CEE) nr.3821/85. "Cerința referitoare la cunoașterea și urmărirea aparaturii de înregistrare a activității conducătorului auto nu se aplică solicitanților unui permis de conducere pentru un vehicul din categoria C1 sau C1E care nu intră în domeniul de aplicare al Regulamentului (CEE) nr.3821/85", se precizează în referatul de aprobare al MAI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel