Perioada de incubație a variantei Omicron. În cât timp apar primele simptome
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Perioada de incubație a variantei Omicron. În cât timp apar primele simptome / Foto: Pixabay
Perioada de incubație a variantei Omicron. În cât timp apar primele simptome / Foto: Pixabay
Află în articol când apar primele simptome ale infectării cu Omicron.

Varianta Omicron a Covid-19 s-a răspândit în întreaga lume într-un ritm rapid, de când a fost descoperită pentru prima dată în Africa de Sud, luna trecută, dar încă nu știm multe despre ea. Sunt necesare mai multe date pentru a determina caracteristicile sale precise și modul în care răspunde la vaccinurile existente, dar ceea ce pare a fi sigur este că e mai transmisibilă decât orice tulpină pe care am întâlnit-o de-a lungul pandemiei până acum. Experții spun că transmisibilitatea sporită ar fi cauzată de perioada foarte scurtă de incubație.

Potrivit celor mai recente studii, primele simptome încep să apară după 3-5 zile după ce persoana este expusă la virus. Perioada de incubație pentru noua variantă este mai rapidă decât la variantele anterioare ale SARS-CoV-2, când simptomele puteau să apară și după două săptămâni, arată datele OMS, scrie The Independent. Cu cât perioada de incubație este mai scurtă, cu atât mai rapid o persoană care a contractat coronavirusul devine contagioasă și răspândirea lui duce la apariția unui focar.

Primul semn că ești infectat cu Omicron. Aproape 89% dintre pacienți au raportat acest simptom

Potrivit experților, simptomele Omicron sunt diferite de cele ale variantelor „tradiționale” și sunt asemănătoare cu cele pe care le avem la o răceală obișnuită. De asemenea, a fost dezvăluit că 89% dintre cei infectați cu varianta de coronavirus Omicron prezintă același semn „inițial”. Aceste semne timpurii, conform Centrului American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, includ o tuse uscată și o  zgârietură în gât”, unii pacienți raportând, de asemenea, oboseală, congestie, strănut sau nas curgând.

Deși simptomele variantei Omicron au fost în mare parte ușoare, există temeri că este mai transmisibilă și că poate evita reduce imunitatea dată de vaccin. Potrivit Serviciului Național de Sănătate (NHS), cele mai frecvente simptome ale Covid sunt febra, tusea sau o pierdere/schimbare a simțului gustului sau a mirosului. Dar, mai multe cercetări în Omicron au dezvăluit că varianta super mutantă prezintă simptome diferite față de cele cu care suntem obișnuiți cu variantele anterioare precum Delta.În plus, fiind mai asemănătoare cu o răceală obișnuită, simptomele Omicron au fost, de asemenea, descrise ca fiind mult mai ușoare de medicul sud-african Angelique Coetzee.

Cu toate acestea, doctorul Coetzee, care a fost prima persoană care a tras un semnal de alarmă cu privire la Omicron, originar din Africa de Sud, a avertizat că unele simptome pot fi resimțite mai intens. Ea a spus că unii pacienți infectați cu Omicron - în special cei care nu sunt vaccinați - par să sufere de dureri de cap intense și dureri musculare (mialgie).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel