Perioadă de grație de TREI LUNI pentru cei vaccinați complet anti-COVID. Certificatul verde EXPIRĂ. Ce spun von der Leyen și Raed Arafat
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Certificatul COVID va expira după 9 luni/ foto ilustrativ Pixabay
Certificatul COVID va expira după 9 luni/ foto ilustrativ Pixabay
Persoanele vaccinate complet anti-COVID nu vor mai avea niciun beneficiu dacă nu fac și doza booster, nici pentru sănătate, nici pentru libera circulație. 

”Chiar dacă încă ne luptăm cu varianta Delta a coronavirusului, știm că varianta Omicron ne amenință, se răspândește într-un ritm rapid și există riscul potențial de a scăpa vaccinurilor noastre, cel puțin parțial. Știm că sistemele noastre de sănătate sunt depășite în acest moment și această situație este în parte legată de numărul mare de pacienți nevaccinați. Prin urmare, concluzia este că răspunsul nu poate fi decât să sporim vaccinarea, să includem copiii care au peste 5 ani (în schema de vaccinare), să luăm măsuri de protecție sporite. Acesta este răspunsul pe care trebuie să-l dăm noii variante.” a spus Ursula von der Leyen, despre vaccinarea la nivel european. Totodată, a vorbit despre ”vaccinurile adaptate” pe care statele membre le-au comandat ”extra”, într-un număr de 180 de milioane de doze.

Cu privire la certificatul verde, președinta Comisiei Europene a vorbit despre un acord cu privire la doza booster, dar și cu privire la valabilitatea certificatului verde. ”Doza booster este recomandată la șase luni după vaccinarea completă, iar certificatul va rămâne valid încă trei luni după aceea (n.r. respectiv 9 luni de la vaccinarea completă).” a spus Ursula von der Leyen, vorbind despre o ”perioadă de grație”, în acest context. 

Raed Arafat, șeful DSU, a avertizat românii, cu privire la această posibilitate, că ar putea să fie luată o astfel de decizie. ”Eu am dat deja exemple de țări care deja au aplicat această regulă” a precizat Raed Arafat, subliniind că poate se va ajunge într-un moment în care e posibil să se ia o astfel de decizie și-n România. ”Aici vorbim despre certificatul verde european, care este posibil să se ajungă să fie prelungit numai dacă ai a treia doză. Astea sunt decizii care se iau la nivel european și sunt unele țări, într-adevăr, care au început să le aplice mai devreme, să solicite a treia doză ca obligatorie, pentru a recunoaște certificatul verde european”. Șeful DSU a subliniat că aceste decizii nu sunt luate ca să chinuie oamenii, ci pentru că sunt studii clare care arată că persoanele vaccinate cu schema completă au imunitatea foarte scăzută după 6-8 luni, mai ales în fața noilor variante.

”Este posibil să fie și o decizie științifică prin care, dacă nu faci a treia doză, cele două doze să fie considerate că au trecut, că nu mai au efect, e posibil să fie decis acest lucru pe linie științifică” a mai explicat Raed Arafat. 

Cu privire la luarea unei astfel decizii și la nivel național, șeful DSU a afirmat că depinde de decizia pe care o iau autoritățile sanitare și specialiștii în imunologie. ”Dacă studiile arată clar că rămâi fără imunitate, este foarte posibil ca toate țările să ia decizia ca doza a treia să devină una necesară pentru recunoașterea continuității certificatului verde și a imunității, este posibil” a precizat șeful DSU. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel