Perioada critică din primăvara lui `90. Adrian Năstase: Unii nu înțeleg cât de importantă a fost supraviețuirea noastră în acele momente de zbatere
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
”Într-un fel am avut și anumite șanse, în mod paradoxal, pentru a ieși din această escaladă împotriva noastră” spune fostul premier Adrian Năstase. 

În cadrul podcastului ”Avangarda” realizat de fostul ministru Ionuț Vulpescu, Adrian Năstase a vorbit despre primăvara lui 1990.

”Unii nu înțeleg cât de importantă a fost supraviețuirea noastră în acele momente de zbatere, de turbulențe, până la urmă, în zona noastră, pentru că țările cu anumită istorie de revizionism încercau cumva să obțină anumite rezultate.

Mi-aduc aminte de faptul că în perioada în care eram ministru de Externe, aproape în fiecare săptămână aveam o mică bătălie de comunicate și de poziții politice cu Ungaria, care era într-o ofensivă extraordinară cu premierul Antall, cu ministrul de Externe, de asemenea, foarte activ, acționând în străinătate, folosind Diaspora lor într-un mod foarte agresiv.

Mass-media era extrem de violentă față de România pentru că, și aici e unul dintre paradoxurile revoluțiilor sau schimbărilor politice din 1989, România a fost singura țară care a ieșit din comunism pe poarta din stânga. Celelalte țări au ieșit pe partea din dreapta, și cu formule guvernamentale mai agreabile pentru Occident.

Dar la noi a fost în mod evident o bătălie agravată de anumite evenimente, mineriade etc. unele dintre ele generând efecte în lanț, în străinătate. Într-un fel am avut și anumite șanse, în mod paradoxal, pentru a ieși din această escaladă împotriva noastră. Mă gândesc la faptul că eram în acea perioadă, aveam calitatea de membru, România membru nepermanent al Consiliului de Securitate, și în August 1990, Irakul a atacat Kuweitul și a pornit tot conflictul care a dus, până la urmă, la primul război din Golf. România având, în august 1990, un statut foarte special la Consiliul de Securitate, pentru o lună, a avut Președinția rotativă exact în momentul în care au trebuit negociate rezoluțiile și luate măsurile, consensuale, pentru utilizarea forței pentru un stat agresor” a spus Adrian Năstase. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel