Pericolul din spatele gustului: Consumul regulat de sucuri acidulate afectează memoria
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Consumul de sucuri carbogazoase îți poate afecta memoria. E demonstrat. Cel puțin în cazul șobolanilor, potrivit unui experiment de laborator realizat în cadrul unui studiu recent.

Timp de 67 de zile, o echipă de cercetători din Polonia și Brazilia a efectuat teste pe șobolani pentru a evalua impactul consumului de băuturi răcoritoare asupra creierului animalelor. Rezultatele au fost clare: șobolanii care au fost supuși unui consum regulat de sucuri au prezentat probleme de memorie, diverse tulburări cognitive, precum și tulburări celulare la nivelul creierului. Pentru a evalua impactul în comparație cu șobolanii care au consumat doar apă, oamenii de știință i-au împărțit în grupuri diferite. S-au format trei grupe de vârstă, cu șobolani în vârstă de două luni, opt luni și 14 luni, potrivit Science Direct.

La fiecare grup, 50% dintre șobolani au fost hrăniți în mod regulat cu suc carbogazos, în timp ce restul de 50% au primit doar apă. Această dietă a fost urmată timp de 67 de zile, iar ultimele 10 zile au fost dedicate unei serii de teste de abilitate. În special, au fost folosite diferite tipuri de labirinturi, pentru a determina ce grupuri erau mai bune la gestionarea situațiilor.

Funcții mintale reduse

Cercetătorii au costatat că șobolanii care au consumat băuturi carbogazoase au suferit leziuni cerebrale semnificative. În termeni concreți, aceștia s-au descurcat mult mai puțin bine în diferitele labirinturi decât rozătoarele care au băut doar apă. Au existat, de asemenea, modificări legate de vârstă. În general, cele mai tinere grupuri de șobolani au fost, de asemenea, mai afectate de acest consum regulat de sucuri decât celelalte, contrar așteptărilor.

La finalul testelor, oamenii de știință au eutanasiat subiecții de test și au efectuat disecții pentru a vedea daunele provocate la nivelul creierului acestora. Au observat diferite grade de afectare a cortexului frontal, precum și a hipocampului. Cortexul frontal controlează funcțiile mintale vitale, cum ar fi atenția, memoria și judecata, în timp ce hipocampul joacă un rol major atât în memorie, cât și în învățare. Desigur, rezultatele nu ar fi fost aceleași în cazul unui consum ocazional, ca să nu mai vorbim de faptul că efectele acestor sucuri pe șobolani nu sunt neapărat aceleași ca la oameni. Cu toate acestea, ele pot ridica întrebări legitime, deoarece, la om, leziunile cortexului frontal au fost, de asemenea, legate de modificări ale personalității și de impulsivitate excesivă în studii anterioare, în timp ce leziunile din hipocamp sunt considerate a juca un rol important în tulburările mintale, cum ar fi anxietatea, depresia, tulburarea bipolară sau schizofrenia.

De ce să renunţi la sucurile acidulate

Atunci când consumăm băuturi carbogazoase este bine de reținut că acestea nu conțin nici o substanță nutritivă, deci nu hrănesc și nu ajută în nici un fel organismul în funcționarea sa. Mai mult, în urma consumului de sucuri acidulate pofta de mâncare scade ca în cazul consumului de dulciuri. Un ingredient principal al băuturilor carbogazoase este acidul fosforic ce extrage calciul, magneziul și fierul din organism favorizând scăderea densității osoase și apariția osteoporozei. De asemenea este responsabil de apariția problemelor la rinichi. Tot acest acid fosforic taie dulceața excesivă, astfel odată cu paharul de suc introducem în organism aproximativ 10 lingurițe de zahăr fără să realizăm. Chiar dacă pe moment organismul se simte energizat, zahărul este transformat în grăsimi. Studiile arată că o persoană care consumă un singur pahar de suc cu acid pe zi depozitează aproximativ 500 gr de grăsime în organism în doar o lună. Băuturile carbogazoase sunt o cauză atât a obezității, cât și a diabetului zaharat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel