Pericolul criptomonedelor. SUA avertizează băncile să fie mai prudente în privinţa riscurilor
Băncile trebuie să conştientizeze riscurile cheie asociate cu criptomonedele, inclusiv incertitudinile legale şi informaţiile înşelătoare publicate de firmele de active digitale, avertizează autorităţile de reglementare din SUA, la mai puţin de două luni de la colapsul FTX, una dintre cele mai mari platforme de tranzacţionare cripto, transmite Reuters.
În primul comunicat comun privind sectorul cripto, Rezerva Federală a SUA (Fed), Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare din SUA (FDIC) şi OCC - administratorul sistemului bancar federal al SUA - şi-au exprimat temerile privind siguranţa şi soliditatea modelelor de afaceri ale băncilor care şi-au concentrat expunerea pe sectorul cripto sau cele expuse la activităţile cripto.
De asemenea, există "o probabilitate extrem de ridicată" ca băncile care emit sau deţin dispozitive cripto de autentificare electronică stocate pe reţele publice, descentralizate, să nu fie în conformitate cu practicile bancare sigure şi solide, afectând potenţial eforturile altor bănci de a oferii servicii cripto clienţilor lor, avertizează agenţiile.
Comunicatul vine după luni de ezitări din partea autorităţilor bancare de reglementare în privinţa emiterii unor reglementări uniforme privind criptomonedele, chiar dacă băncile au cerut clarificări din partea autorităţilor.
Anterior, OCC anunţase că băncile trebuie să obţină aprobarea autorităţilor de reglementare înainte de a se angaja în activităţi cripto, în timp ce Fed a cerut băncilor să-şi notifice supervizorii înainte de a se implica în sectorul cripto, notează Agerpres.
În luna noiembrie, Poliția Română atrăgea atenția, de asemenea, asupra înşelăciunilor privind tranzacţionarea de criptomonede.
Potrivit site-ului politiaromană.ro, victimele sunt abordate prin diferite metode (mesaje email spam/mesaje pop up/mesaje pe reţele de socializare) şi li se prezintă (de cele mai multe ori prin folosirea imaginii unei persoane publice) posibilitatea de a obţine câştiguri importante, printr-o investiţie minimă, în tranzacţionarea de criptomonede.
Până în prezent, la nivel naţional, sunt înregistrate peste 260 de dosare penale, în care persoanele vătămate au suferit prejudicii, precizează sursa citată.
Pentru a nu deveni victimă a infracţiunilor cibernetice, Poliţia Română recomandă: utilizarea metodelor suplimentare de prevenire în vederea efectuării tranzacţiilor online (înrolarea cardului în sistemul 3D Secure); să nu se ruleze programe a căror origine nu poate fi verificată; să nu se deschidă anexele unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuţi; să nu se acceseze link-uri primite prin e-mailuri care solicită actualizarea informaţiilor personale; înaintea efectuării tranzacţiilor online să se verifice cât mai bine produsul şi legitimitatea site-ului sau serviciului oferit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News