Agenţia de siguranţă nucleară a ridicat riscul de accident nuclear de la nivelul 4 la 5, la Fukoshima
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
dezastru nuclear
dezastru nuclear

Situația din Japonia se înrăutățește. Agenţia de siguranţă nucleară a ridicat riscul de accident nuclear de la nivelul 4 la 5 pe scara internaţională a evenimentelor nucleare şi radiologice, nivelul maxim la care se poate ajunge fiind 7.

Nivelul 4 pe această scară indică un accident cu efecte locale, în timp ce nivelul 5 relevă consecinţe mult mai grave, pe o suprafaţă mai mare, a spus un responsabilul citat de Kyodo, care a refuzat să ofere şi alte detalii.

Temperatura din bazinele de stocare a reziduurilor de la reactoarele 5 şi 6 ale centralei nucleare de la Fukushima a crescut, însă în continuare nu există date despre situaţia de la reactorul 4, cel care stârneşte la ora actuală ce mai mare preocupare, a informat vineri Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), scrie Agerpres.

Ultima informaţie cu privire la temperatura apei din bazinul unităţii 4 datează de la 15 martie, când s-au înregistrat 84 de grade Celsius, de peste trei ori mai mult decât nivelul normal de 25 de grade.

Un oficial al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Andrew Graham, a declarat joi presei din Viena că situaţia de la reactorul 4 al centralei atomice este ”foarte îngrijorătoare”, deoarece nu se ştie nimic cu privire la temperatura sau la nivelul apei din bazinul de stocare a combustibilului nuclear uzat.

În ceea ce priveşte reactorul 5, apa din bazin a atins joi, la ora 18.00 GMT, o temperatură de 65,5 de grade, fiind vorba de o creştere cu 2,8 grade faţă de ultima măsurătoare din ziua precedentă.

La reactorul 6, la ora 18.00 GMT a zilei de joi, temperatura apei a fost de 62 de grade, cu 2 grade mai mult ca miercuri.

Un generator diesel de urgenţă funcţionează deja pentru a permite pomparea apei în bazinele reactoarelor 5 şi 6

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel