Data publicării:

Pericolul creat de Austria în România şi Bulgaria după veto-ul pe Schengen: E greu să ai un contraargument. Total inexplicabil

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Austria s-a opus, prin veto, aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. 

Cu doar câteva ore înainte de Consiliul JAI, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, şi jurnalistul Val Vâlcu au anticipat valul de nemulţumire care va fi provocat de decizia Austriei şi au avertizat asupra unui pericol pentru ţara noastră, dar şi pentru Bulgaria. 

"O astfel de decizie crează frustrări, dă apă la moară curentelor suveraniste din România şi Bulgaria", a punctat Val Vâlcu într-un interviu cu Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, la DC NEWS TV. 

"Da, da. (n.r. Vor spune) Uite la ce e bună Europa, uite cum ne umilesc. Care e solidaritatea? Trebuie să ne luăm fiecare soarta în mâini şi să decidem", a spus şi Cristian Diaconescu, cu referire la replicile celor care promovează curente anti-europene. 

"Da, e o întoarcere cu 360 de grade în ceea ce priveşte satisfacţia intereselor Rusiei. Şi nu văd de ce, că şi câştigul electoral e mic. În nu ştiu care land o să ia un vot în plus...", a mai spus jurnalistul. 

"Rusia şi-a dorit mereu să creeze un clivaj în Europa. Intervenţia americană atât de categorică a ţinut Europa unită. Au mârâit ei pe ici pe colo, dar sprijinul militar şi regimul de sancţiuni au continuat. Dar un astfel de moment va fi sigur folosit şi speculat şi e greu să ai un contraargument. Am văzut şi pe la noi reacţia opiniei publice. E o stare de nervozitate, pentru că este total inexplicabil. Nu se poate, în condiţiile în care există un acord tehnic care nu afectează poziţia, imaginea, calităţile, Austriei, să faci astfel de gesturi", a concluzionat Cristian Diaconescu. 

Youtube video image

Austria, solicitare ciudată către România, înainte de aderarea la UE. Cristian Diaconescu: Nu avea nicio legătură cu principii, stat de drept, corupție

Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, a vorbit despre situația iscată de Austria care, în continuare, refuză vehement intrarea României și a Bulgariei în Schengen. Fostul ministru de externe a pus în discuție una dintre cerințele austriecilor în 2004, când România încheia negocierile pentru aderarea la UE.

"Cineva vrea să creeze disensiuni în Europa, în UE"

"În acel moment, înainte de închiderea capitolului "Justiție şi Afaceri Interne", am făcut bilateralele. Atunci, spre mirarea mea, partea austriacă a avut un subiect pe care l-a adus în discuţie și care nu avea neapărat o legătură directă şi imediată cu condiționalitățile din capitolul "Justiție şi Afaceri Interne" şi anume să facem un penitenciar în România ca ei să îi trimită pe cetăţenii românii pe care îi condamnă să îşi execute pedeapsa, ca să nu le ocupe spațiul în penitenciarele din Austria. Nu avea nicio legătură cu principii, stat de drept, corupție, toate temele ulterior dezbătute", a spus Cristian Diaconescu, la DCNews TV.

"Era un interes, îşi rezolvau o problemă. În cazul aderării la Schengen, nu îşi rezolvă nicio problemă. Între timp, zeci, sute poate mii de firme austriece au afaceri în România. Sunt încurcate de acest Schengen. Există un sprijin al mediului de afaceri... A te schimba în două zile... Astăzi, ai spus "e bine, nu avem nicio problemă" şi, în două zile, exact ca şi cum ar fi tras cineva lesa, au schimbat direcţia. Cine e la capătul firului, la capătul lesei?", a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

"Cineva care vrea să creeze disensiuni în Europa, în UE şi care are pârghiile necesare în ceea ce priveşte Austria sau politicienii austrieci", a afirmat Cristian Diaconescu.  

"Acolo se întâmplă ceva"

"Aici mă gândesc la scandalul Ibiza. Dacă un grup de jurnalişti din Germania a reuşit să îl provoace pe un vicepremier cum ar fi la noi, preşedinte de partid să negocieze 100.000 de euro șpagă într-un hotel, putem spune că nu s-a mai întâmplat o astfel de negociere fără să fie surprinsă de presă?", a întrebat Val Vâlcu.

"Nu, cred că ne-am hazarda să spunem acest lucru şi nu numai legat de Austria. Dincolo de acest aspect, ce se încăpăţânează statul austriac să sublinieze este un factor numit "migraţie" care nu este confirmat de Executivul european, practic zona guvernamentală pe care toţi - statele membre UE - am abilitat-o să se pronunţe în chestiuni executive. Acordul Schengen este un acord tehnic. Migraţia nu trece prin frontiere. Migraţia pe care o acuză Viena forţează alte coridoare care vizează fie Grecia, fie plajele din Lampedusa (...) . Coridorul prin Serbia este în egală măsură vizat, din perspectiva Austriei. Din câte am înţeles, Ungaria a mutat poliţişti de frontieră masiv pe graniţa spre Serbia. Acolo se întâmplă ceva", a punctat Cristian Diaconescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel