Data publicării:

Pericolul ascuns în spatele legii care interzice „păcănelele” în localităţile mici. Vom ajunge ca americanii? Radu Leca: Vom asista la pierderea mai multor generații!

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

Vom scăpa vreodată de "febra păcănelelor"? Psih. Radu Leca spune că suntem tot mai aproape de momentul în care vom asista la pierderea mai multor generații care încearcă să-și mulțumească părinții dependenți.

Dave & Buster's, cunoscut pentru combinația sa de restaurante, baruri și arcade, a început să exploreze includerea jocurilor de noroc în unele dintre locațiile sale. Această schimbare este parte a unei strategii de extindere și diversificare a experienței oferite clienților.

Compania a introdus inițiative pilot în anumite locații, unde a adăugat aparate de joc și alte forme de jocuri de noroc, cum ar fi pariurile sportive. Această decizie vine în contextul în care tot mai multe state din SUA își relaxează reglementările privind jocurile de noroc, iar Dave & Buster's caută să atragă un public mai larg și să ofere o gamă mai variată de opțiuni de divertisment.

Este de așteptat ca, în funcție de succesul acestor inițiative, Dave & Buster's să continue extinderea jocurilor de noroc în alte locații, adaptându-se astfel noilor tendințe din industria divertismentului.

Astăzi nu poți să pornești un meci de fotbal sau să conduci pe o autostradă fără să fii încurajat să pariezi. DraftKings și FanDuel, site-uri online ale căror reclame acoperă TV, radio și internet, s-au lansat la începutul anilor 2000 ca platforme zilnice de sport fantasy și, începând cu Murphy, s-au transformat ca destinații de pariuri sportive pentru smartphone-uri. O avalanșă de multe alte companii le-au urmat exemplul, căutând să facă profit. Industria pariurilor sportive online din SUA a încasat doar anul trecut venituri de 10,4 miliarde de dolari, o creștere de aproximativ 50% față de 2022. Astăzi, 30 de state permit pariurile sportive pe mobil, conform Asociației Americane de Jocuri, iar trei au legislație în curs, scrie The Atlantic.

Ne așteaptă și pe noi aceeași soartă?

 

Vom ajunge și noi să avem ca americanii, în viitor, în restaurante sau în locații unde se mănâncă și se bea, zone special amenajate, dedicate jocurilor de noroc? Mai avem mult până vom vedea slot-machines și arcade, precum în lanțul Dave & Buster's, și în România? Mâine, poimâine ne putem aștepta să găsim păcănele și în librării sau biblioteci?  Legea care interzice „păcănelele” în localităţile mici pare că nu rezolvă prea multe deoarece jucătorii români s-au mutat mai ales în online. În plus, deja sunt locații în care aparatele de păcănele funcționează la negru.

Psihologul Radu Leca nu e foarte optimist: "Cu siguranță acesta este viitorul! Dar nu înseamnă că trebuie să-l acceptăm. Noi, ca și societate, avem ocazia să respingem aceste tipuri de atacuri care sunt îndreptate împotriva copiilor noștri. Noi putem să alegem ceea ce vrem să fim. Putem să fim moderniști și să acceptăm tot ceea ce ni se spune sau putem să fim normali, vizualizați ca fiind retrograzi, și să fim în continuare credincioși și dornici de a avea familii. În rest, evident că o să supărăm și o să deranjăm".

Radu Leca: Jocurile de noroc, în mod real îți schimbă viața, dar numai și numai în rău

 

Mai nou, păcănelele au reapărut în unele localități cu mai puțin de 15.000 de locuitori, după ce patronii au câștigat în instanță. Numai în Sinaia sunt două săli de jocuri care s-au redeschis, după ce patru luni de zile au fost închise. Cert este că "microbul" jocurilor de noroc face ravagii în continuare, mai cu seamă în rândul tinerilor care abia așteaptă să vadă semnul "Deschis/Open" pe ușa unei astfel de săli.

Radu Leca a venit cu mai multe observații, în exclusivitate pentru DC News:

"Noi avem de-a face cu o disperare a tuturor celor care sunt posesori de jocuri de cazino. Sub această incidență intră și noțiunea populară de păcănele... Avem de-a face cu o disperare, înainte de alegeri, de a strânge cât mai mulți bani de la populație - evident, oferindu-le acces la o iluzie cum că ar câștiga vreodată în viața lor ceva. Avem de-a face cu un element îngrijorător.

Tot ceea ce înseamnă o persoană bolnavă, ușor de manipulat, va ajunge să creadă că prin intermediul unui joc de noroc viața lui se va schimba, credință care nu are legătură cu realitatea. Jocurile de noroc, în mod real îți schimbă viața, dar numai și numai în rău. Din punct de vedere psiho-emoțional, subiectul ușor de manipulat, ușor de mințit, ușor de păcălit care mai are și alte tipuri de dependențe (de alcool, de droguri, de sex, de mâncat compulsiv) se va regăsi în cazinourile mici și mari și în sălile de jocuri de tip păcănele. De ce? Pe lângă dependența care se dezvoltă-n el se dezvoltă și iluzia cum că s-ar simți bine dacă ar juca o sumă de bani.

Au și unii părinți partea lor de vină?

 

Încurajează părinții astfel de comportamente la copiii dependenți de jocuri de noroc? Uneori, dacă nu de cele mai multe ori, da. Nu puține sunt cazurile când tații sau frații mai mari sau unchii ori chiar bunicii îi iau pe cei mici de mână și-i aduc la sala de jocuri. Iar de la curiozitate până la dependență nu sunt decât câțiva pași care se fac repede și ușor.

"Problema e la adolescenții care, dorind să scape de elementele de responsabilitate ce se regăsesc în interiorul familiei, ajung să fure bani pentru a-i juca la păcănele. Și atunci avem de-a face cu pervertirea unui număr impresionant de generații, fiindcă sunt copii și de 11-12 ani care pot fi găsiți rar (dar pot fi găsiți) alături de adulți în sălile de jocuri.

Știu că legea interzice prezența copilului în interiorul cazinourilor indiferent de diversiuni. Doar că în imensa lor prostie și în credința lor că nu le fac lucruri rele copiilor, în mod uzual, tăticii care se folosesc de copii ca să-i scoată afară îi aduc în sălile de cazino unde le arată viața așa cum o văd ei. Iar efectele sunt distructive. Fiindcă vom asista la pierderea mai multor generații care încearcă să-și mulțumească părinții dependenți, creând și ei o sursă de discontinuitate în universul lor de evoluție personală.

Cât privește accesul la jocurile online, acolo avem de-a face cu adevărate povești. Oricând bunicul poate deveni procuratorul minorului de fonduri care să fie jucate în online. Acesta se va folosi de contul lui bancar, acolo va introduce bani în cont și tot de acolo va extrage. Contul bunicului va fi cel care va fi comunicat siteurilor de jocuri online. Și atunci, în faza prieteniei pe care cei doi o au, bunicul nici măcar nu își dă seama, în mod real, cât rău îi face copilului" a conchis psihologul Radu Leca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel