Urmărește emisiunea live
Pericolul ascuns din vopseaua de ouă. Dr. Radu Țincu: Vorbim despre substanțe toxice care pot fi absorbite în sânge
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Află în articol de ce vopseaua de ouă poate fi periculoasă.

Au rămas zile numărate până la Paște, iar gospodinele deja se gândesc cum vor decora ouăle. În această zi, potrivit tradiției, oamenii ciocnesc ouă roșii, dar unii aleg să le coloreze și galbene, albastre, verzi sau alte culori. Trebuie să fim atenți pentru că unele vopsele de ouă pot conține substanțe chimice toxice sau coloranți sintetici care pot avea efecte adverse asupra sănătății.

În plus, anumiți coloranți sau alte substanțe chimice din vopsea pot provoca reacții alergice cutanate sau respiratorii la persoanele cu sensibilitate crescută. În plus, în timpul procesului de vopsire a ouălor, vaporii eliberați de anumite vopsele pot fi inhalați și pot provoca iritații la nivelul căilor respiratorii sau alte probleme de sănătate, în special în cazul unei expunerii îndelungate sau în spații slab ventilate. Tocmai din acest motiv este foarte importantă metoda pe care o alegem pentru a vopsi ouăle de Paște. Este recomandat să le vopsim natural, dar dacă totuși alegem vopsea artificială, ar trebui să fim foarte atenți. Despre acest subiect a vorbit și medicul Radu Țincu.

"Trebuie să ne asigurăm că ouăle nu sunt crăpate. Vopseaua nu trebuie să ajungă în contact cu partea pe care o mâncăm, pentru că, odată ce ajunge acolo, este evident că va fi ingerată. Vorbim despre substanțe chimice, toxice, care pot merge mai mult decât la nivelului tubului digestiv și pot fi absorbite în sânge", a spus medicul Radu Țincu, în cadrul unei ediții a rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3CNN.

Câte zile putem ține ouăle la frigider

Totodată, medicul Radu Țincu a explicat și cât timp pot fi păstrate ouăle în frigider, astfel încât să nu devină un pericol pentru sănătate.

"La temperatura frigiderului, pot fi menținute câteva zile fără probleme. Dacă le ținem la temperatura camerei, ar trebui să fie consumate în câteva ore, pentru că ele se pot deteriora.

Acestea conțin multe lipide și atunci există riscul ca aceste lipide în exces să pună în dificultate digestia. Cred că două ouă la o masă sunt suficiente, nu mai mult de 3-4 ouă în ziua respectivă”, a mai spus Radu Țincu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel