Data publicării:

Pericol pe autostrada Soarelui - plouă torenţial. Avertisment pentru şoferi

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Lukas Rychvalsky, Pexels
Fotografie de la Lukas Rychvalsky, Pexels

Şoferii care circulă duminică pe autostrada Soarelui sunt avertizaţi să îşi adapteze viteza. 

Plouă torențial duminică după-amiaza pe Autostrada Soarelui, iar polițiștii avertizează că există pericol de acvaplanare.

Potrivit Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române, pe tronsonul kilometric 35 - 64 al autostrăzii A2 București - Constanța, între Fundulea și Lehliu Gară, în județul Călărași, sunt semnalate condiții de ploaie, pe alocuri torențială.

Conform polițiștilor, există risc de acvaplanare.

Șoferii sunt sfătuiți să circule cu mare atenție, să reducă viteza și să se asigure corespunzător la schimbarea benzii de circulație, scrie Mediafax.

"Furnicuțele“ din spatele prognozelor meteo. Marius Mihăilescu: 100 de metri mai încolo poate fi grindină și eu aici să am ploaie

Marius Mihăilescu, meteorolog la stația Filaret, a vorbit despre „furnicuțele“ care stau în spatele raportărilor meteorologice.

„Ce faceți efectiv? La ce interval transmiteți datele și cum?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Observațiile se efectuează orar, oră de oră. Momentul observației începe la și 20 ale fiecărei ore până la și 30 de minute. Se fac observații asupra tuturor fenomenelor: temperatură, umezeală, presiune, direcție și viteză de vânt, gen și specie de nori, fenomene, precipitații, grindină, aversă, etc. Toate aceste fenomene se codifică în cifre și se întocmește acel meteor de care știe toată lumea.

Se transmite la Institut, la Băneasa, unde colegii centralizează absolut totul, se întocmesc hărțile sinoptice, climatologice, se întocmesc prognozele. Deci, noi, aici, suntem furnicuțele care furnizăm datele la o rețea națională. Suntem furnicuțele care le virăm materia primă (...) Meteorii se transmit oră de oră, timp de 24, fux continuu. “, a precizat, la DC News, meteorologul Marius Mihăilescu.

„Sunt foarte mari diferențele, când e vorba de precipitații, între cartiere. Bucureștiul poate e mare, poate construcțiile schimbă dinamica. Aici e soare, dincolo e grindină, iar dumneavoastră sunteți doar aici“, a precizat Val Vâlcu.

„Norii convectivi, de tip cumulonimbus, sunt delimitați. Ei pot să meargă doar pe o fâșie de 50-100 de metri. Stația înregistrează doar local, unde este ea amplasată. Observațiile de către meteorolog se fac vizual, dar toți parametrii sunt în locația stației. La 100 de metri mai încolo se poate produce o aversă de grindină și eu aici să am ploaie. Poate să o diferență de 5 grade la 300 de metri mai încolo, dacă aici am grindină și acolo nu“, a precizat meteorologul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel