Data actualizării:
Data publicării:

Pericol în Marea Neagră. Ce sunt curenții rip și cum te poți salva de la înec

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

Atenție mare când mergeți la mare! Sunt riscuri ca și aproape de țărm să fiți luați de curenții rip, extrem de periculoși, care vă pot pune viața în pericol.

Săptămâna a debutat tragic, după ce mai multe persoane și-au pierdut viața înecate în apele agitate ale Mării Negre. De vină ar fi curenții de apă puternici, cunoscuți sub numele de curenți rip. Acești curenți înguști de suprafață, extrem de puternici, se formează chiar și atunci când apa ajunge până la brâu, astfel că riscul este mare chiar și pentru cei care nu apucă să ajungă în larg, potrivit experților de la National Oceanic and Atmospheric Administration, SUA.

Specialiștii au examinat 34 de sectoare de plajă, de la Năvodari până la Vama Veche, utilizând imagini satelitare de mare rezoluție. Din 40,3 kilometri de coastă analizați s-a constatat că 74% sunt afectați de curenții rip, cu variabilitate în frecvență și intensitate.

Un exemplu de activitate a acestor curenți, mai jos:

Youtube video image

Ce sunt curenții rip

Curenții rip, cunoscuți și sub numele de curenți de retur, sunt curenți de apă puternici și îngustați care se deplasează de la țărm spre largul mării. Aceștia se formează de obicei în zonele unde valurile se sparg perpendicular pe coastă și sunt cauzate de acumularea apei de valuri care revine violent spre mare sau ocean, după caz.

Curenții rip sunt direcționați perpendicular față de țărm și pot avea viteze de până la 8 km/h, fiind suficient de puternici pentru a trage un înotător neexperimentat în larg. De obicei, curenții rip au o lățime între 3 și 20 de metri, dar pot fi și de dimensiuni mai mari. Pot varia ca durată, de la câteva minute la câteva ore, și de obicei apar brusc.

Cum să recunoști un curent rip

Se poate observa ușor o diferență în culoarea apei atunci când este un curent rip în zonă. Apa din proximitatea curentului rip poate părea mai închisă și mai tulbure din cauza nisipului și a resturilor aduse în suspensie. În plus, lipsesc valurile. În locul unde se formează curentul rip, valurile tind să fie mai mici sau chiar absente, deoarece apa se deplasează rapid spre larg. O linie de spumă, resturi și bule care se deplasează constant de la țărm spre larg poate indica, de asemenea, prezența unui curent rip.

Cum să te protejezi de curenții rip

Întreabă localnicii sau salvamarii despre prezența curenților rip înainte de a intra în apă. Uită-te după semnele vizibile ale curenților rip înainte de a te aventura în apă. Nu în ultimul rând, rămâi calm! Dacă ești prins într-un curent rip, nu te panica. Înoată paralel cu țărmul până ieși din curent, apoi înoată înapoi spre țărm în afara zonei de curent. Dacă nu poți ieși din curent, plutește și fă semne pentru ajutor.

Ce să faci dacă vezi pe cineva prins într-un curent rip

Nu intra în apă să salvezi fără pregătire! Curenții rip sunt periculoși și pentru salvatorii neexperimentați. Cheamă imediat salvamarii sau alertează pe cineva calificat. Dacă ai acces la un obiect plutitor, aruncă-l către persoana prinsă în curent.

Curenții rip sunt un fenomen natural periculos, dar cu puțină informare și precauție, riscul poate fi minimizat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel