Data publicării:

Percheziţii la români care foloseau platforma pentru hackeri 'Genesis Market'. Ce au găsit anchetatorii

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: DIICOT
Foto: DIICOT
Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat şapte percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţele Tulcea, Vrancea şi Buzău, într-o amplă operaţiune internaţională condusă de FBI având ca obiect comiterea infracţiunii de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

În cadrul acestei operaţiuni, au fost descoperiţi români care extrăgeau date din platforma 'Genesis Market', folosită de hackeri din toată lumea, cu ajutorul cărora au spart conturile online aparţinând unui număr mare de persoane vătămate. La percheziţii au fost găsite mari sume de bani şi 9 kilograme lingouri de aur pur.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, pe o platformă de comerţ ilegal cu date informatice, 'Genesis Market', au fost identificaţi mai mulţi utilizatori de origine română, care au achiziţionat datele de acces pentru numeroase conturi. 'Genesis Market' este o platformă online unde sunt comercializate date de acces, identităţi digitale, vulnerabilităţi ale unor platforme web, cookie-uri şi diverse date sensibile, cu ajutorul cărora cei care le-au achiziţionat puteau accesa conturile online de pe diferite platforme ale persoanelor vătămate.

Patru persoane au fost conduse la sediul DIICOT pentru audieri. Unul dintre suspecţi a fost reţinut şi prezentat la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, iar un al doilea suspect este cercetat sub control judiciar.

În cazul bărbatului reţinut, procurorii susţin că, în perioada martie 2019 - aprilie 2021, în 436 împrejurări, acesta a achiziţionat şi deţinut, fără drept, de pe platforma 'Genesis Market', date de conectare la diferite conturi, precum şi parole extrase din sistemele informatice aparţinând victimelor în scopul săvârşirii infracţiunii de acces ilegal la un sistem informatic.

De asemenea, în perioada martie 2019 - iunie 2022, folosind fără drept datele de conectare ale persoanelor vătămate, el a accesat sistemele informatice de pe o platformă ale acestora, în scopul folosirii serviciilor de publicitate oferite de această platformă. În plus, în perioada martie 2019 - aprilie 2023, el a efectuat operaţiuni financiare în mod fraudulos, folosind fără drept datele de carduri ale unor persoane neidentificate până în prezent şi efectuând plăţi pentru promovarea unor comercianţi.

Vezi și: Procurorii DIICOT l-au arestat preventiv pe unul dintre dealerii care distribuia droguri elevilor din liceele din centrul Bucureștiului

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate au fost descoperite şi ridicate mai multe sisteme informatice, 883.600 de lei şi 18.600 de euro, 9,150 kilograme de aur pur în lingouri, precum şi înscrisuri cu privire la societăţi off-shore şi care atestă plata unor dividende în perioada 2020 - 2022 în cuantum de 1.580.000 de euro.

Suportul informativ a fost asigurat de către Centrul Naţional CyberInt. Acţiuni simultane au fost întreprinse împotriva utilizatorilor acestei platforme şi în alte ţări din Europa, America şi Australia, operaţiunea internaţională fiind condusă de Biroul Federal de Investigaţii (FBI) al SUA şi Poliţia Naţională din Ţările de Jos, cu un post de comandă amenajat la sediul Europol, la data acţiunii, pentru a coordona diferitele măsuri de aplicare care se desfăşoară pe tot globul, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel