Percheziții la Donald Trump acasă. Procurorii nu vor să se afle motivele, se opun publicării lor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Percheziții la Donald Trump acasă. Procurorii nu vor să se afle motivele, se opun publicării lor / Foto: Facebook FBI
Percheziții la Donald Trump acasă. Procurorii nu vor să se afle motivele, se opun publicării lor / Foto: Facebook FBI
Procurorii americani se opun publicării unui document judiciar care conţine motivele care i-au determinat pe anchetatorii federali să percheziţioneze casa lui Donald Trump.

Apar noi detalii despre perchezițiile FBI de la casa lui Donald Trump. Departamentul Justiţiei american s-a opus luni publicării unui document judiciar care conţine motivele care i-au determinat pe anchetatorii federali să percheziţioneze, săptămâna trecută, proprietatea Mar-a-Lago (Florida) a fostului preşedinte al SUA, transmit AFP şi Reuters.

Operaţiunea poliţiei federale la reşedinţa Mar-a-Lago - o premieră pentru un fost preşedinte al SUA - a provocat o furtună politică, Trump şi susţinătorii săi denunţând o "vânătoare de vrăjitoare", relatează Agerpres.

Mai multe organizaţii, inclusiv media, i-au cerut unui judecător publicarea unui document judiciar în care anchetatorii explică de obicei de ce a fost necesară percheziţia. Departamentul Justiţiei a dat asigurări luni că o asemenea publicare "ar afecta în mod ireparabil ancheta penală în curs".

Vineri, de această dată la cererea procurorilor, un judecător a făcut public mandatul care autoriza efectuarea percheziţiei şi o listă a documentelor confiscate.

Donald Trump acuză FBI de furt



Fostul preşedinte american Donald Trump s-a declarat luni victima unui atac fără precedent contra unui opozant politic în Statele Unite. El a acuzat Biroul Federal de Investigaţii (FBI) că în timpul percheziţiei de la proprietatea sa Mar-a-Lago i-au fost furate mai multe paşapoarte.

"Wow! În percheziţia făcută de FBI la Mar-a-Lago, ei mi-au furat trei paşapoarte (unul expirat), împreună cu restul.", a scris Trump pe reţeaua Truth Social, creată de el însuşi.

"Acesta este un atac asupra unui oponent politic la un nivel nemaivăzut în ţara noastră. Lumea a treia!", a continuat fostul lider de la Casa Albă.

Cine l-a turnat pe Donald Trump la FBI? The Guardian: Cel mai probabil Ivanka Trump sau Jared Kushner

Au existat întotdeauna suspiciuni că Trump ar putea încerca să scoată ilegal documente secrete de la Casa Albă, dar nu mulți se așteptau să ducă documente nucleare clasificate în casa lui de pe malul plajei. Trump, de altfel, neagă afirmațiile, care au fost raportate pentru prima dată de Washington Post. "Armele nucleare sunt o farsă, la fel cum Rusia, Rusia, Rusia a fost o farsă", a scris Trump vineri pe platforma sa, Truth Social, făcând referire la scandalul finanțării campaniei lui din 2016 cu resurse venite de la Kremlin.

Detaliile raidului din Mar-a-Lago încă apar, deși există încă mult mai multe întrebări decât răspunsuri. Una dintre cele mai mari întrebări este: cine l-a turnat? Fostul avocat personal al lui Trump, Michael Cohen, consideră că a fost cu siguranță un membru al cercului restrâns al fostului președinte. Vorbind cu Insider, joi, Cohen a spus că "nu ar fi surprins să afle că [informatorul] este Jared sau unul dintre copiii săi... Cine altcineva ar ști despre existența unui seif și despre conținutul specific păstrat în interior?"

Jared Kushner și Ivanka Trump sunt posibilii informatori. Cuplul avea, în mod controversat, autorizație de securitate top-secretă când îl sfătuiau pe Trump la Casa Albă și erau foarte apropiați de afacerile fostului președinte. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel