Data actualizării:
Data publicării:

Percheziții DNA la Casa de Comerț Unirea, proiectul de suflet al lui Petre Daea. Astăzi, fostul ministru nu comentează/ Anunțul procurorilor - ultimă oră

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Erik Scheel, Pexels
Fotografie de la Erik Scheel, Pexels

DNA a descins, miercuri, la Casa de comerț Unirea.

UPDATE:

”Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție –  Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, în perioada 2023-2024.

În cursul zilei de 09 octombrie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 60 de locații situate pe raza municipiului București și a 12 județe (Ilfov, Ialomița, Prahova, Giurgiu, Constanța, Iași, Timiș, Caraș Severin, Cluj, Bihor, Maramureș, Arad), reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile sau punctele de lucru ale unor societăți comerciale.

În cauză procurorii beneficiază de sprijin din partea lucrătorilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție, Direcției Generale Antifraudă Fiscală și Brigăzii Speciale de Intervenție Jandarmi din județele menționate anterior” precizează procurorii DNA. 

---

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

---- 

Procurorii fac 60 de percheziții, în 6 județe și municipiul București, la mai multe magazine de produse agro-alimentare afiliate Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea. Se au în vizor mai multe presupuse fapte, printre care abuz în serviciu.

Procurorii vizează un prejudiciu de peste 40 de milioane de lei. Perchezițiile Direcției Naționale Anticorupție (DNA) sunt în Timiș, Bihor, Cluj, Arad, Ilfov și Ialomița.

În urma verificărilor, s-ar fi constatat deficiențe și nereguli în activitatea managementului societății. Din suma totală de mărfuri facturate de Casa Unirea în anul 2023, de aproape 80 de milioane de lei, societatea ar fi încasat doar 26.600.000 lei (până în data de 10 ianuarie 2024).

Legumicultorul Ionuț Victor Radu, din comuna Obârșia, județul Olt, a fost numit director general al Casei de Comerț Unirea, în luna februarie 2024.

Ce este Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea

 

„Casa de Comerț Agroalimentar Unirea” este un proiect inițiat de fostul ministru Petre Daea, susținut de Liviu Dragnea, cu scopul de a valorifica producţia agricolă naţională, pentru a le pune la dispoziție românilor produse alimentare și nealimentare autohtone. Punctele de lucru ale Casei Unirea avea ca țintă să concureze cu marile rețele din zona de retail. Contactat astăzi de DCNews, fostul ministru a răspuns doar ”nu comentez”. În trecut însă, când ”continuatorul” său în Minister, Adrian Oros, a renunțat la acest proiect, ministrul Daea a răbufnit, pentru DCNews.

”Este un proiect al României. Nu înțeleg argumentele domnului ministru în a nu susține un proiect al țării, cerut de fermieri și necesar lanțului agricol. Este un proiect care completează politica agricolă a României. Ar fi o mare greșeală dacă ar desființa Casa de Comerț Agroalimentar Unirea. Nu cred că poate decide asta împotriva voinței fermierilor, împotriva voinței pe care o are țara. Este un proiect extrem de important care s-a născut din necesitatea de a fi creat. Ar însemna să pună stop unor căi de promovare a produselor românești și totodată ar pune stop ajungerii pe piață a produselor agricole pe care le fac românii noștri. Cred că există suficiente argumente pentru a menține „Casa de Comerț Agroalimentar Unirea” care s-a creat foarte greu. A fost o serie întreagă de opreliști. Desființarea va lansa o serie de întrebări care așteaptă și răspunsuri” spunea, la acea vreme, Petre Daea, pentru DCNews.

Adrian Oros era de părere că proiectul nu este unul serios și nu poate rezolva problemele din agricultură. Contactat de DCNews, acesta nu a răspuns. 

Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea este cea mai mare companie pe care Guvernul Dăncilă a înființat-o în anul 2019, cu un capital social de 93 de milioane de lei, din bugetul statului român. Până în prezent au fost deschise două magazine cu produse românești, în Sibiu şi în Bucureşti, cu scopul de a promova produsele locale și tradiționale.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel