Percheziții la persoane suspectate de braconaj arheologic
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan, Gabi Simon
WhatsApp
4 dinari imperiali, 4 monede dacice  și  un detector de metale neînregistrat au fost ridicați ieri, în urma perchezițiilor efectuate de polițiștii  Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliției Române, la sediile unor societăți comerciale și la locuințele mai multor persoane bănuite de braconaj arheologic. Față de 5 persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie–Secţia de urmărire penală şi criminalistică, au efectuat 11 percheziţii, în judeţul Hunedoara, la persoane bănuite de braconaj arheologic, precum și la sediile și punctele de lucru ale societăților comerciale deținute de acestea.

Din probatoriul administrat până în prezent au rezultat indicii că, în perioada 2013–2015, mai multe persoane din județul Hunedoara ar fi desfășurat activități de braconaj arheologic în Munții Orăștie (zona Sarmizegetusa Regia).

Cei în cauză nu ar fi respectat legislația în domeniu în sensul că ar fi utilizat detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic, fără o autorizare prealabilă. În activitatea ilicită, aceștia ar fi beneficiat de sprijinul unui agent de poliţie, care nu ar fi respectat îndatoririle de serviciu.

În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat 4 dinari imperiali, 4 monede dacice și un detector de metale neînregistrat. Monedele identificate au o valoare patrimonială deosebită, fiind bunuri culturale naționale istorice, fapt confirmat de Muzeul Național de Istorie.

În cauză au fost puse în executare 15 mandate de aducere, iar în urma administrării probatoriului, față de 5 persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel