'Peppa Pig', cenzurat în China: Simbol 'subversiv'
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Serialul animat 'Peppa Pig', cenzurat pe internet şi acuzat că a devenit un simbol 'subversiv' în China.

O platformă online chineză a cenzurat desenul animal britanic 'Peppa Pig', în timp ce presa de stat din China a criticat 'dependenţa' publicului tânăr, produsele derivate inspirate din personajul central al show-ului TV şi transformarea lui într-un simbol 'subversiv' al generaţiei tinere, devenită 'inactivă' şi antisocială, informează AFP.

Cel puţin 30.000 de episoade ale serialului 'Peppa Pig', a cărui protagonist este un jucăuş porc roz, au fost retrase de pe populara platformă Douyin, specializată în partajarea de conţinuturi video, în timp ce hashtag-ul #PeppaPig a fost interzis pe acelaşi site, a raportat luni cotidianul de stat Global Times. Potrivit unui document citat de acelaşi cotidian, a cărui veridicitate nu a putut fi verificată de AFP, acest desen animat pentru copii, produs de BBC, a fost inclus pe o listă de conţinuturi cenzurate de Douyin din care mai fac parte bărbaţii travestiţi în femei, nuditatea excesivă şi 'comportamentele erotice'.

O istorie de 18 ani

Lansat la jumătatea anilor 2000 în China, serialul 'Peppa Pig' a devenit extrem de popular, graţie episoadelor sale dublate în dialectul mandarin. Acea fervoare s-a intensificat la sfârşitul anului 2017 în rândul publicului alcătuit din adulţi tineri, după ce tot mai mulţi internauţi - inclusiv anumite staruri chineze - au arborat în selfie-uri tatuaje efemere inspirate din 'Peppa Pig', iar publicul larg a cumpărat în număr mare obiecte derivate - căni, ceasuri şi articole vestimentare - ce conţineau efigia celebrului personaj animat.

Cotidianul Poporului, portavoce a Partidului Comunist aflat la putere, a dat startul acestui val de critici joi, săptămâna trecută, denunţând efectele perverse ale 'comercializării' personajului Peppa Pig, încurajată excesiv de vedete ale internetului. 'Tot mai mulţi şcolari încearcă să iasă în evidenţă, rivalizând între ei cu ceasuri şi accesorii Peppa Pig', în beneficiul 'fabricanţilor de produse contrafăcute', afirmă acelaşi cotidian chinez.

Simbol al subculturii

Global Times evoca luni o 'dependenţă' a copiilor chinezi, care i-a făcut pe unii dintre ei să înceapă 'să guiţe şi să sară în băltoace'. Un alt revers al succesului: episoade false, meme-uri şi 'deturnări' ale 'Peppa Pig', parodii cu umor negru sau chiar pornografice s-au răspândit tot mai mult pe internet, denunţa în luna ianuarie Global Times.

Acelaşi cotidian constata luni: nevinovata purceluşă Peppa 'a devenit un simbol al subculturii' unei generaţii tinere care este 'ostilă valorilor din mainstream, adeseori slab educată şi fără un loc de muncă stabil', 'inactivă', 'la antopozi faţă de imaginea tinereţii pe care Partidul doreşte să o cultive'. Peppa Pig 'a căpătat o turnură subversivă' şi popularitatea ei virală ilustrează 'o sete de noutate şi de satiră susceptibilă de a dăuna moralului societăţii', au afirmat jurnaliştii de la Global Times.

Curăţarea internetului

Această acţiune se înscrie în valul de represiuni lansate de regimul comunist pentru curăţarea internetului de orice conţinut ce deviază de la 'valorile centrale ale socialismului' şi care critică normele sociale stabilite. Grupul Bytedance, care administrează platforma video Douyin, a fost aspru criticat în aprilie din cauza agregatorului său de conţinuturi de ştiri Toutiao, sancţionat pentru faptul că a permis utilizatorilor să publice glume cu tentă obscenă. Toutiao a promis că va ridica la 10.000 numărul cenzorilor din structura sa organizatorică.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel