Data publicării:

Penurie de alimente în Africa, din cauza războiului din Ucraina. Țările mediteraneene se așteaptă la o nouă criză a migranților

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Peste 150.000 de migranți sunt așteptați pe rutele principale către Europa în acest an. Penuria de alimente ar putea duce, însă, la o relocare mult mai importantă de cetățeni dacă grâul rămâne blocat în porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Țările mediteraneene se așteaptă să primească peste 150.000 de migranți pe principalele rute de migrație către Europa în acest an, potrivit ministrului cipriot de interne Nicos Nouris.

După cum a raportat agenția de presă Reuters, Nouris a făcut remarcile sâmbătă în urma unei întâlniri cu colegii din națiunile MED5, care includ Italia, Spania, Grecia, Cipru și Malta, scrie RMX.

Potrivit Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), aproximativ 36.000 de migranți și solicitanți de azil au sosit în aceste cinci țări până acum în acest an. Anul trecut au fost 123.318, a raportat Reuters.

Până acum, numărul imigranților din sudul Europei rămâne cu mult sub cifra din 2015, când peste un milion de persoane care fugeau de conflictul și sărăcia din Africa și Orientul Mijlociu au ajuns în cele cinci țări. Cu toate acestea, există temeri de un nou val de migrație din cauza penuriei de alimente cauzate de războiul din Ucraina.

CITEȘTE ȘI     -    Rusia acuză Occidentul pentru accentuarea crizei mondiale și consideră "autodistructive" sancţiunile Uniunii Europene asupra importurilor de petrol

1,4 miliarde de oameni ar putea fi afectați

Vineri, coordonatorul ONU de criză, Amin Awad, a avertizat că o penurie de grâu și alte mărfuri ar putea afecta 1,4 miliarde de oameni. El a adăugat că sunt necesare negocieri suplimentare privind deblocarea porturilor ucrainene pentru a preveni foametea și migrația în masă.

Rusia și Ucraina reprezintă aproape o treime din aprovizionarea globală cu grâu. În plus, Rusia este un exportator crucial de îngrășăminte, iar Ucraina este un furnizor important de porumb și ulei de floarea soarelui.

„Dacă grâul rămâne blocat în porturile Mării Negre, trebuie să ne așteptăm la un flux (de migranți) mai mare”, a declarat vineri ministrul italian de interne Luciana Lamorgese la Sky TG24.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Abundența de grâu ucrainean în Portul Constanța îi afectează pe fermierii din România: Deși le-au crescut cheltuielile, prețul scade

UE avertizează Africa: Nu credeți minciunile rusești cu privire la criza alimentară

 

Liderii europeni au făcut apel, luna trecută, la țările africane să nu cadă într-o campanie de propagandă condusă de Kremlin, care descrie o criză alimentară globală iminentă ca urmare a sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, potrivit Politico.

Africa și Orientul Mijlociu riscă să fie grav afectate de incapacitatea Ucrainei de a-și expedia recoltele masive de cereale din Marea Neagră, dar președintele rus Vladimir Putin a acuzat în mod repetat Occidentul că este responsabil pentru întreruperea aprovizionării globale cu cereale și îngrășăminte.

El și-a reiterat mesajul sâmbătă trecută, când le-a spus președintelui francez Emmanuel Macron și cancelarului german Olaf Scholz că rupturile din rețelele alimentare ar trebui puse pe seama țărilor occidentale, mai degrabă decât pe invazia sa în Ucraina.

La un summit al Consiliului European de marți de la Bruxelles, liderii UE au respins această afirmație și au insistat că Moscova este de vină pentru blocarea cerealelor în portul Odesa (citește continuarea AICI).

Negocieri privind un coridor pentru exportul cerealelor

Recent, s-au desfășurat negocieri între Turcia, Rusia şi Ucraina cu scopul de a deschide un coridor prin strâmtoarea Bosfor pentru a exporta cerealele din Ucraina.

Conform The Guardian, ”Turcia negociază atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina cu privire la exportul de cereale din Ucraina”, a declarat oficialul turc de rang înalt. Un coridor destinat exportului de cereale ar urma să fie deschis din Turcia, aşadar a existat o cerere astfel încât aceste cereale să ajungă pe pieţele vizate”, a spus oficialul.

Acesta a precizat că ”Negocierile sunt încă în desfăşurare”.

Alte surse au confirmat că Turcia este în negocieri pentru expedierea cerealelor din Ucraina. Deşi e membră NATO, Turcia a fost percepută ca fiind mai ”neutră” decât alţi membri ai Alianţei Nord-Atlantice, a spus o altă sursă.

”Turcia este pregătită să contribuie la un fel de proces de monitorizare a acestor exporturi din Odesa prin Marea Neagră, deoarece Turcia deţine în mod tradiţional foarte multă putere în Marea Neagră şi este dispusă să ajute”, a mai menționat un alt oficial turc de rang înalt, conform sursei citate (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel