• Pentru ce se bat, de fapt, Armand și Mihaiu. Teodorescu: O șansă pentru USR
Bogdan Teodorescu a explicat strategia candidaților USR care nu vor să cedeze scaunele de edili la Sectoarele 1 și 2.
La sectorul 1 membri Biroului Electoral au decis renumărarea voturilor în două secții. George Tuță, candidatul PNL, s-a declarat învingător cu 681 de voturi în fața lui Clotilde Armand, după 3 zile zile de scandal. Clotilde Armand și Radu Mihaiu, candidații USR pentru primariile sectoarelor 1 și 2, cer în continuare renumărarea voturilor, invocând frauda. La sectorul 2 au fost organizate două proteste, unul în sprijinul primarului USR, iar celălalt în sprijinul candidatului coaliției PSD-PNL, Rareș Hopincă, declarat până acum câștigător. PSD își apără candidatul susținând că USR a pierdut dreptul de a mai contesta rezultatul alegerilor atunci când reprezentanții lor au confirmat prin semnătură procesele verbale.
Bogdan Teodorescu, profesor, scriitor, jurnalist și expert în comunicare, a explicat într-o intervenție la Antena 3 CNN care este scopul acțiunilor celor doi candidați USR, dincolo de o potențială răsturnare de situație în alegeri.
"Noi avem în acest moment o șansă pentru USR de acoperi un pic din gravitatea înfrângerii prin aducerea în discuții a unei ipotetice fraude"
"Aici avem două niveluri de discuție. Noi avem în acest moment o șansă pentru USR de acoperi un pic din gravitatea înfrângerii prin aducerea în discuții a unei ipotetice fraude. Deci, acel 8% pe care l-au luat, un scor foarte prost, este acum ușor anihilat de această ipoteză pe care o lansează, că la sectorul 1, le sectorul 2, poate și în alte județe a avut loc o altă fraudă. Astfel, înfrângerea lor nu mai e atât de clară. Mai mult decât atât, există și o posibilitate de a te mobiliza în fața congresului, în fața a tot ce urmează, și de a se prezenta în fața electoratului într-o postură de luptători, nu numai într-o postură de învinși, așa cum apăreau după rezultatele din noaptea respectivă. Nu în ultimul rând, luați în calcul un lucru. Dacă totuși ei obțin renumărarea la sectorul 2, și dacă prin absurd se ajunge la ideea că poate câștiga domnul Mihaiu, spun prin absurd față de cifrele pe care le avem, vă dați seama că pentru ei ar fi o infuzie de moral. Ar fi o nouă temă discursivă pe care o pot arunca. Acesta e primul aspect", a afirmat Bogdan Teodorescu.
"Toată această dilemă pe care noi o avem ne arată că undeva ori legea e incompletă, ori cei ce trebuie să o aplice nu știu să o facă"
"Al doilea aspect pe care îl avem în momentul de față, dacă facem abstracție de lume, inclusiv de ironia istoriei, ne aducem aminte cum a câștigat doamna Armand acum 4 ani? Dăm deoparte toate aceste lucruri. Putem să ne uităm, totuși, la o oarecare ineficacitate a statului, a faptului că noi nu suntem în stare la acest moment să rezolvăm liniștit, calm, prin lege, administrativ, un simplu proces electoral la nivel de sector. Media a prezentat toată nebunia cu sacii ținuți în parcări, în caniculă, cu oameni care leșină, pentru că nu erau în stare cei care organizau, atât în București cât și alte orașe ale țării, să rezolve acea problemă. Toată această dilemă pe care noi o avem ne arată că undeva ori legea e incompletă, ori cei ce trebuie să o aplice nu știu să o facă. Oricum, cumva trebuie să se lămurească pentru că vin niște alegeri infinit mai grele. Mai au românii încredere că le va fi respectat dreptul de vot? Aceasta e întrebarea. Aceasta e marea miză. Aceste două sectoare sunt doar un capitol din marea bătălie electorală care s-a terminat și s-a terminat cu bine în România. Totuși, prelungirea acestei suspiciuni, că undeva s-a întâmplat ceva în neregulă, și evocarea ipotezei de fraudă ne aduce aminte de un alt moment pe care România l-a trăit. Dacă țineți minte turul 1 și turul 2 în 2004, când Traian Băsescu și-a resuscitat votanții cu celebrul slogan 'nu pot ei fura cât puteți voi vota', pe ideea s-ar fi furat niște voturi. S-au anunțat anchete, s-a câștigat turul 2, iar după aceea lumea a constatat că tot votul a fost corect. Din nou, noi asistăm la o strategie de comunicare pe care USR o face pentru reveni, dar în același timp această strategie se bazează și pe o oarecare incapacitate a administrației și a instituțiilor statului de a tranșa situația, de a închide pentru totdeauna dezbaterea prin aritmetică. Aritmetică, nu gargară", a concluzionat Bogdan Teodorescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News