Data actualizării:
Data publicării:

Pentagon apelează la stocurile de muniție din Israel pentru a ajuta Ucraina

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto YouTube Top Trending
Sursa Foto YouTube Top Trending
Un stoc american de arme și muniție situat în Israel va fi folosit pentru a înarma în continuare Ucraina în fața Rusiei.

Departamentul de Apărare al SUA va folosi un stoc major de muniție american din Israel, care deține arme și muniții folosite de Pentagon în războiul său cu Orientul Mijlociu, pentru a ajuta Ucraina în război, a raportat The New York Times, citând SUA și oficiali israelieni. 

Rezervele militare americane datează din 1973, din timpul războiului israelian împotriva Egiptului și Siriei, când SUA au transportat arme pentru a aproviziona forțele israeliene. 

Ziarul a dezvăluit că în 2022 Statele Unite și Israelul au ajuns la un acord pentru a muta aproximativ 300.000 de obuze de 155 de milimetri. Anterior, fostul ministru israelian al Securității, Benny Gantz, declarase că Israelul nu va furniza arme Ucrainei.

Pe de altă parte, potrivit Al Mayadeen, ocupația israeliană ar fi donat bani pentru a cumpăra arme ucrainene din țări terțe, a declarat o sursă de informații rusă pentru publicația citată în decembrie, 2022.

Ziarul israelian Haaretz a raportat în noiembrie că au fost cheltuite milioane de dolari pentru a liniști partenerii occidentali prin procurarea de materiale strategice pentru Ucraina, după ce Tel Aviv s-a confruntat cu presiuni pentru a trimite arme la Kiev printr-o țară terță.

Administrația Biden ar fi cerut Tel Aviv-ului să treacă de la furnizarea strictă de provizii umanitare la furnizarea de echipamente militare, determinând astfel Tel Aviv să finanțeze achiziționarea de materiale strategice pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare aeriană, a publica Haaretz la acea vreme.

În octombrie 2022, fostul președinte rus și membru înalt al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, avertizase Israelul împotriva furnizării de arme Ucrainei, amenințând că orice mișcare de a spori arsenalul Kievului ar afecta grav relațiile bilaterale.

În urma amenințărilor rusești la adresa Tel Aviv, consilierul principal al președintelui ucrainean, Mihail Podolyak, a criticat decizia israeliană de a nu furniza Ucrainei sisteme de apărare aeriană, declarând că ”Israelul a ales să fie de partea greșită a istoriei ” și că, ”provoacă o mare dezamăgire în societatea ucraineană”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel