Pensionarii vor putea să-și ia talonul de pensie și biletele de tratament online, ne spune Daniel Baciu. Ce înseamnă digitalizarea Casei de Pensii și care este stadiul recalculării pentru septembrie
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
FOTO: Freepik @stefamerpik
FOTO: Freepik @stefamerpik
Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a oferit o explicație mai detaliată despre noul sistem informatic avansat al Casei Naționale de Pensii Publice, suplimentat de o investiție de peste 130 de milioane de lei din PNRR.

În ședința de Guvern de joi, premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit introducerea unui nou sistem informatic avansat la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Priministrul a subliniat că sistemul se bazează pe o investiție de peste 130 de milioane de lei din PNRR, cu scopul de a elimina așteptările la achiziționarea biletelor de tratament.

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a oferit o explicație mai detaliată despre noul sistem informatic al instituției.

Cum va ajuta pensionarii acest nou sistem?

"Pot să vă dau mai în detaliu ce înseamnă, de fapt, modernizarea noul sistem informatic integrat al Casei Naţionale de Pensii Publice. Este vorba despre interacțiunea cu cetățeanul. Toate serviciile pe care, în momentul de față. noi le oferim beneficiarilor noștri, fie că vorbim de pensionari, fie că vorbim de asigurați ai sistemului public de pensii, vrem să le digitalizăm complet. Nu vrem să mai se depună dosarul fizic, celebrul dosar cu șină. El se va putea depune direct în spațiul virtual, unde pensionarii își vor putea face un cont, unde își pot vedea tot istoricul, chiar și realizarea vechimii stagiului de cotizare. Vor putea vedea toate serviciile pe care noi le oferim. Aici vorbim de talonul de pensie, care va fi tot în format digital, de bilete de tratament, transmiterea de cereri și oferirea de răspunsuri, simulare a pensiei, a calcului, unde, oamenii pot să-și introducă datele și să-și facă o simulare a cuantumului pensiei. Toate aceste servicii pe care noi acum le avem la ghișee în format fizic, vrem să le simplificăm și să fie toate online. Vreau să spun că sunt și alte facilități. În primul rând, interoperabilitatea cu toate celelalte sisteme publice. Vă dau un simplu exemplu. La pensia de urmaș avem de nevoie de baza de date de la Ministerul de Învățământ, unde trebuie să ai calitatea de elev sau calitatea de student, astfel încât să primești pensie de urmaș. Putem operaționaliza datele și apoi accesând baza de date de acolo nu mai trebuie să mai vină copiii cu adeverință eliberată de Ministerul Învățământului. Sunt niște idei inovatoare. Noi contăm pe faptul că viitorii pensionari au competențe digitale și se vor plia pe ceea ce vrem noi să facem pe viitor. Considerăm că este cel mai mare proiect din toate sistemele publice în momentul de față. Este vorba de o investiție de 134 de milioane de lei pentru acest sistem informatic", a spus Daniel Baciu.

Care este stadiul recalcularii pentru septembrie?

"Aici este vorba de cu totul altceva. Aici este vorba de o chestiune specială pentru recalcularea atât a dosarelor în plată, pentru actualii pensionari, cât și a viitorilor pensionari începând cu data de 1 Septembrie. Acest soft are două mari componente. Prima se referă la actualii pensionari, și aici pot să vă spun că s-a finalizat partea de analiză și se lucrează la dezvoltare de către firmele care asigură mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naţionale de Pensii Publice. Suntem pe final. Credem că undeva prin luna Iunie deja începem treaba în teritoriu pentru actualii pensionari în plată. Suntem în grafic. Să știți, noi știm foarte bine ce avem de făcut. Suntem toți concentrați, astfel încât la 1 Septembrie pensionarii să-și primească drepturile legale care li se cuvin, după noua lege 360 din 2023 din sistemul public de pensii. A doua parte se referă la viitorii pensionari, la fel, în baza a ceea ce s-a propus prin noile modificări", a afirmat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel