Pensionarii, cumul pensie și salariu de la stat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Pensionarii pot lua şi pensie şi salariu de la stat, potrivit unui proiect adoptat miercuri de deputaţi.

Comisia pentru Muncă, familie și protecție socială din Senatul României, a dat aviz favorabil inițiativei legislative care propune abrogarea Capitolului IV din Legea nr. 329 din 5 noiembrie 2009 privind reorganizarea unor autorități și instituții publice, raționalizarea cheltuielilor publice, susținerea mediului de afaceri și respectarea acordurilor cadru cu Comisia Europeana și Fondul Monetar Internațional.

În acest capitol se regăsesc prevederi ce interzic cumulul pensiei cu salariul, atunci când cuantumul pensiei este mai mare decât nivelul salariului mediu brut pe economie.

Citește și: OUG Dragnea: Traseismul aleșilor locali nu a trecut de Camera Deputaților

Chiar dacă Guvernul a justificat încă din 2009 necesitatea introducerii acestor dispoziții ca măsuri cu caracter excepțional, datorită crizei economice în care se afla țara noastră la acel moment, Curtea Constituțională, prin Decizia nr. 82 din 15 ianuarie 2009 a statuat ca prin instituirea unei obligații de a opta între pensie și venitul obținut din salarii se "afectează prin limitare atât dreptul la pensie, prevăzut de art. 47 alin. (2) din Constituție, cât și dreptul la muncă consacrat prin art. 41. "

De efectele acestui proiect vor beneficia şi persoanele aflate sub vârsta standard de pensionare, cadrele militare disponibilizate, dar şi ceilalţi cetăţeni ai acestei ţări, susţin deputații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel