Pensionarea persoanelor cu handicap grav. Modificare privind reevaluarea perioadică
Legea nr. 448/2006 privind protecția si promovarea persoanelor cu handicap, în decursul timpului, a suferit mai multe modificări dar au fost menținute unele prevederi care nu sunt în spiritul protecției și promovării drepturilor persoanelor cu handicap accentuat și grav.
De pildă, chiar dacă legea distinge între mai multe tipuri de handicap, în funcție de complexitatea acestora și de afectarea persoanelor ”ușor, mediu, accentuat și grav", legea nu prevede, în mod corespunzător, un tratament de protecție a persoanelor încadrate în grad de handicap accentuat și grav, atunci când vine vorba despre reevaluările periodice.
După multe prea mult timp, legea a fost modificare pentru ca cei cu handicap grav ireversibil să nu mai trebuiască să fie reevaluați însă un lucru tot a fost pierdut din vedere și anume acela că persoanele cu handicap grav sunt de cele mai multe ori persoane care se deplasează cu mare greutate sau nu se pot deplasa la reevaluările periodice, tocmai pentru că suferă de un handicap accentuat sau grav.
Art. 87 a ajuns să intre chiar în contradicție cu prevederile art. 6 unde se stipulează că ”evaluare și reevaluare prin examinarea la domiciliu a persoanelor nedeplasabile de către membrii comisiei de evaluare, la un interval de 2 ani." Ori, acest articol a fost interpretat doar în sensul că prin persoane nedeplasabile se înțeleg persoanele cu handicap locomotor, excluzându-se persoanele cu alte tipuri de handicap grav sau accentuat care intră tot în categoria „nedeplasabil": handicap psihic, handicap de vedere... etc.
Citește și: Ce IMPACT economic ar avea creșterea vârstei de pensionare. Dumitru Costin (BNS) scoate CIFRELE
Mai mult, comisiile sunt supraaglomerate și se așteaptă îndelung ceea ce face ca persoanele cu cu handicap accentuat sau grav sä aștepte și zile întregi la cozile formate la comisiile de evaluare.
Așadar, în noua reglementare, exclusiv persoanele încadrate anterior în grad de handicap accentuat sau grav, care nu au un certificat permanent de handicap care necesită reevaluare periodică specifică, aceasta se va efectua direct la domiciliul persoanei astfel că membrii comisiei se vor deplasa la domiciliul acesteia după o prealabila programare și informare cu privire la ora și data efectuării evaluării periodice.
Această modificare urmează să fie publicată în Monitorul Oficial după ce a fost deja aprobată de cele două camere ale Parlamentului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News