Data publicării:
Pensiile care se vor dubla în septembrie. Daniel Baciu, de la Casa de Pensii, ”precizare foarte importantă”
Daniel Baciu (Casa de Pensii) a vorbit despre măsurile pe care statul le-a luat pentru a-i sprijini pe cei cu pensii sub nivelul coșului minim de consum, care anul trecut a fost de 3.807 lei pentru o persoană pe lună, respectiv de 6.162 de lei pentru o familie de doi adulți.
Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a vorbit la un post de televiziune de măsurile pe care le-a luat statul român pentru pensionarii care au pensii sub nivelul coșului minim de consum, calculat Fundaţia Friedrich Ebert România (FER) şi Syndex România, care prevede că o familie de doi adulți are nevoie de 6.162 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură are nevoie de 3.807 lei pe lună pentru un trai decent.
”În principal, punctele de stabilitate se acordă celor care au pensii mici, în plată, dar care au stagiu de contributivitate foarte mare. Acolo avem exemple extreme, unde pensiile chiar se vor dubla în urma acestor puncte de stabilitate.
Aș vrea să fac o precizare foarte importantă. Pensia este considerată ca un venit de înlocuire și se calculează strict pe contributivitate. Statul trebuie să vină cu niște mijloace complementare, suplimentare pentru persoanele vulnerabile, și aici vorbim de plata utilităților, de plata energiei, a coșului zilnic, și în momentul de față, pot să vă spun, că se desfășoară două programe în acest sens, vorbim despre acele tichete pentru alimentele de bază care se acordă din 2 în 2 luni, de 250 de lei, pentru persoanele care au venitul de până în 2.000 de lei, vorbim de acele tichete de energie pe care statul le acordă persoanelor vulnerabile cu aceste pensii mai mici.
Acestea sunt venituri punctuale care dau acestor persoane vulnerabile care, chiar și în urma contributivității, au pensie mică. Acestea sunt măsuri de protecție socială care vin în plus față de pensia care este în plată”, a explicat Daniel Baciu, președintele CNPP, Realitatea Plus.
Un milion de români, pensii minime
De la începutul anului, pensia minimă socială, de care beneficiază persoanele care au împlinit stagiul minim de cotizare, adică de 15 ani, atât la femei, cât și la bărbați, a crescut până la valoarea de 1.281 de lei, la numai o treime din coșul minim de consum pentru o persoană.
Șeful CNPP a precizat că în acest moment, ”sunt în jur de un milion de persoane care se află în acea zonă a indemnizației minime sociale prevăzută de lege”, adică au un stagiu minim de cotizare de 15 ani, adăugând că aceasta categorie de persoane este cea care beneficiază de tichetele sociale, pentru alimentele de bază și energie.
Amintim că stagiul minim de cotizare este de 15 ani. Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 32 de ani și va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030. Stagiul complet de cotizare pentru bărbați este de 35 de ani.
Punctele de stabilitate se acordă, în baza Legii 360/2023, aplicabilă din 1 septembrie 2024, se acordă persoanelor care au lucrat mai mult de 25 de ani, astfel, de 0,5 puncte pentru fiecare an în intervalul 25-30 de ani de cotizare, 0,75 puncte pentru fiecare an din intervalul 30-35 de ani, iar pentru fiecare an care trece peste 35 ani de stagiu de cotizare se acordă câte un punct de stabilitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News