Pensii speciale. Anunţul ministrului Muncii. Ce se va întâmpla în 2020
Principiul corect al stabilirii pensiilor trebuie să fie cel al contributivităţii, chiar dacă unele categorii profesionale au oportunitatea unui acces mai uşor la decizii în ceea ce priveşte beneficiile speciale la pensie, consideră ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.
'Practic trebuie să primeşti pe măsură ce contribui, atât cât rezultă la sfârşitul activităţii tale profesionale, şi acest lucru trebuie să fie valabil pentru toată lumea. Cred că noi, ca societate, trebuie să fim corecţi, şi trebuie pe de o parte să stabilim corectitudinea în centrul deciziei guvernamentale, respectiv, ca societate, trebuie să acceptăm că trebuie să primim atât cât contribuim. Dacă unele categorii au oportunitatea de a avea acces la decizii mai uşor, nu înseamnă că acest lucru trebuie să influenţeze şi trebuie să ducă la beneficii speciale faţă de alte categorii, care nu au această posibilitate de a ajunge uşor la decizie, deci ca atare problemele lor, specificul activităţii lor, nu se regăseşte în prima linie a deciziilor', a afirmat Violeta Alexandru într-un interviu pentru AGERPRES.
Ministrul Muncii a apreciat că Parlamentul este cel care trebuie să rezolve situaţia pensiilor speciale, deoarece aceste beneficii au fost create prin legi adoptate prin Parlament, în urma unor acţiuni de lobby.
Citeşte şi Violeta Alexandru: "Pericol iminent la pensii". Ministrul anunță posibilitatea creșterii cotizațiilor la Pilonul 2
'Problema pensiilor speciale: în opinia Partidului Naţional Liberal, având în vedere că ele au fost create prin diferite acte normative, au fost create prin legi, ca urmare a lobby-ului multora dintre domeniile de activitate afectate de aceste reglementări, considerăm că răspunsul la această problemă trebuie să vină tot din Parlament. Partidul Naţional Liberal a avut un proiect de lege pe circuitul parlamentar şi s-a poziţionat cu fermitate pentru interzicerea, pentru eliminarea pensiilor speciale, cu excepţia celor prevăzute în deciziile Curţii Constituţionale, şi pentru prioritizarea în România a principiului contributivităţii', a adăugat Violeta Alexandru.
Aceasta a subliniat că respectarea principiului contributivităţii în calcularea pensiei constituie un gest de justiţie pentru toţi contributorii la sistemul de pensii. 'Prin urmare, sunt pentru respectarea principiului contributivităţii şi cred că în Parlament trebuie să se ia o decizie pe acest subiect, pentru a face un gest de dreptate pentru toate categoriile active din această ţară şi care, ajungând la vârsta pensionării, trebuie să beneficieze de venituri în corespondenţă cu perioada lucrată şi cu activitatea pe care au desfăşurat-o, în mod just', a afirmat Violeta Alexandru.
Violeta Alexandru, despre pensiile speciale în 2020
Întrebată dacă în anul 2020 vor mai fi plătite pensii speciale, ministrul Muncii a subliniat că va respecta legislaţia în vigoare. 'Eu sunt pentru acest principiu ca bază a aşezării lucrurilor în mod corect în societate, dar sunt responsabilă de aplicarea legii şi voi aplica legislaţia aşa cum este, pentru că nu este o opţiune, este o datorie a oricărui om care se află într-o funcţie de decizie', a menţionat Violeta Alexandru.
În cadrul interviului, ministrul Muncii a comentat şi decizia Guvernului de a menţine pentru 2020 acelaşi nivel al pensiei sociale minime din 2019, de 704 lei.
'În acelaşi principiu pe care l-am enunţat anterior, anume al justei aşezări în societate a veniturilor, a pensiilor în raport cu ceea ce ai contribuit în viaţă, răspunsul meu este la fel de categoric: ceea ce numim pensie socială este o formă de sprijin social pentru cei care nu au avut contribuţii în sistem. Rămân la părerea că trebuie să existe o diferenţă între cei care au avut şi cei care nu au avut. Sunt extrem de empatică cu cei care nu au posibilităţi de a-şi acoperi cheltuielile lunare, mă preocupă acest subiect, a fost o discuţie în echipa guvernamentală şi nu am închis discuţia cu privire la acest aspect, însă între cei care nu au contribuit - şi nu se regăsesc în sistemul de pensii contribuţiile lor - şi cei care au contribuit trebuie să existe o diferenţă, pentru ca oamenii să poată vedea beneficiile contribuţiei lor în sistemul de pensii', a afirmat Violeta Alexandru.
Ea a precizat că este dificil de cuantificat contribuţia pensionarilor care nu au participat la fondul de pensii. 'Spuneam că mă preocupă să găsim soluţii juste pentru toate categoriile de beneficiari, însă de aşa manieră încât să existe o corectitudine între cei care au contribuit şi au ajuns la un nivel de pensie pe baza contributivităţii insuficientă pentru nevoile pe care le au, în comparaţie cu cei care fie nu au contribuit, fie au lucrat, dar într-o formă de muncă în urma căreia nu se regăsesc contribuţii în sistemul de pensii şi este foarte greu de cuantificat concret care este contribuţia lor, nu există documente care să certifice acest lucru', a menţionat Violeta Alexandru, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News