Pensii 2021. Schimbări importante pentru pensionari: Cine riscă să rămână FĂRĂ PENSIE
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
foto Pixabay/ Schimbare PENSII
foto Pixabay/ Schimbare PENSII
Se anunță schimbări pentru pensionari. 

Un studiu recent arată că 8 din 10 români vor să muncească și după ce s-au pensionat, un lucru bun în condițiile în care piața muncii se confruntă cu o penurie de forță de muncă.

Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice stabilește că cei care se pensionează la limita de vârstă pot primi în același timp cu pensia și venituri din salarii sau activități independente, cum ar fi bani din activități ca persoane fizice autorizate, drepturi de autor, chirii, dividende, jocuri de noroc și altele.

Persoanele pensionate anticipat sau anticipat parțial pot cumula veniturile din pensie doar cu cele din activitățile independente. 

Însă în cazul celor pensionați anticipat care primesc salarii sau venituri din funcții elective, indiferent de valoarea lor sau de numărul de ore lucrate, rămân fără pensie, scrie dcbusiness.ro

Beneficiarii pensiei de invaliditate pot cumula veniturile în funcție de gradul de invaliditate. Mai exact, cei cu gradele I și II de invaliditate nu pot cumula pensia cu venituri din salarii, ci doar cu venituri din activități independente.

Spre deosebire de aceștia, cei încadrați în gradul al III-lea pot obține, pe lângă pensia de invaliditate, atât venituri din activități independente, cât și din salarii, în limita a jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă.

Indiferent de tipul pensiei primite, cei care sunt pensionați și primesc și salariu vor plăti (din drepturile salariale) impozitul pe venit de 10%, precum și contribuția pentru sănătate de 10% și contribuția pentru pensie, de 25%. Legislația în vigoare nu prevede niciun fel de derogare de la plata contribuției de asigurări sociale pentru pensionarii care primesc și salarii.

Regulile privind cumulul pensiei cu salariul, pentru cei pensionați pentru limita de vârstă și cei pensionați anticipat, ar putea să se schimbe în curând.

În prezent, legea pensiilor nu face nicio diferență între pensionarii care sunt și salariați în sectorul bugetar și cel privat. Însă la Parlament se află un proiect de lege inițiat și adoptat deja de către Guvern prin care se urmărește interzicerea cumulului pensiei cu salariul la bugetari.

Vezi mai mult aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel