Penny Mordaunt, femeia care ar putea ajunge premierul Marii Britanii, a lucrat în orfelinatele și spitalele din România
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Penny Mordaunt e a doua în preferinţele parlamentarilor conservatori, după Rishi Sunak, pentru a prelua şefia partidului și, implicit funcția de premier al Marii Britanii. 

E a avut o adolescență grea și a lucrat inclusiv în orfelinatele și spitalele din România abia ieșită din comunism. Acesta a fost unul dintre motivele care au determinat-o să intre în politică.

Penny Mordaunt s-a născut în 1973, în Torquay, iar la 15 ani a rămas fără mamă, care i-a murit de cancer la sân. De atunci a avut grijă de fratelui ei mai mic până când tatăl lor s-a recăsătorit, când ea avea 18 ani.

Când a crescut, ea a venit în România, care abia scăpase de dictatura ceaușistă, și a lucrat în orfelinatele și spitalele de la noi. O experiență dură, care a contribuit la dorința ei de a intra în politică.

Revenită acasă, ea a fost pentru puțin timp șefa presei străine pentru campania prezidenţială din 2000 a lui George W. Bush și a lucrat din nou pentru el când a candidat pentru a doua oară, în 2004. Ulterior s-a dedicat muncii caritabile, apoi a devenit şefa Societăţii britanice de Diabet.

Penny Mordaunt, prima femeie ministru al Apărării în Marea Britanie

Mordaunt și-a început cariera politică în 2003, când a candidat fără succes pentru un loc în Camera Comunelor din partea conservatorilor, în circumscripţia Portsmouth North. A pierdut în faţa candidatei laburiştilor la o distanţă de peste o mie de voturi. În schimb, la scrutinul din 2010 a câștigat la o diferență de peste șapte mii de voturi, potrivit B1TV.

Penny Mordaunt este şi militar în rezervă al Marinei Regale.

Fostul premier David Cameron a promovat-o în funcţia de secretar de stat al forţelor armate, fiind prima femeie care a deţinut acest post.

Ulterior, în 2019, a devenit prima femeie ministru al Apărării, fiind numită de șefa Guvernului de atunci, Theresa May. Ea a pierdut funcția după 85 de zile, fiind înlăturată de succesorul lui May, Boris Johnson, care s-a răzbunat astfel pe ea pentru că l-a susținut pe Jeremy Hunt în cursa pentru șefia Partidului Conservator.

Citește și:

Se încinge lupta în Marea Britanie. Au mai rămas 6 candidaţi pentru postul lui Boris Johnson

După turul de alegeri de miercuri, Rishi Sunak, fostul ministru de Finanţe, a adunat 88 de voturi, rezultat care l-a clasat pe primul loc în preferinţele membrilor de partid. 

Pe locul al doilea s-a clasat Penny Mordaunt, la doar 21 de voturi distanţă. Mordaunt este fostul ministru al Apărării. 

Topul este completat de Liz Truss, secretarul de externe al Marii Britanii. 

Kemi Badenoch (40), Tom Tugendhat (37), şi  Suella Braverman (32) sunt ceilalţi candidaţi care au mers în turul următor. 

Nadhim Zahawi şi Jeremy Hunt au fost eliminaţi din cursă, fiind ultimii doi clasaţi, arată Daily Mail. 

Obiectivul este să nu fie mai mult de doi candidaţi înainte de vacanţa parlamentară, care începe pe 22 iulie. Numele viitorului premier al Regatului Unit va fi cunoscut în septembrie, în urma unui vot final deschis membrilor partidului.

Marţi dimineaţa erau 11 candidaţi pentru a-i lua locul lui Boris Johnson, însă trei dintre ei, printre care fostul ministru al sănătăţii Sajid Javid, s-au retras pe măsură ce se apropia termenul limită pentru depunerea candidaturilor.

Casele de pariuri îi plasează pe Rishi Sunak şi Penny Mordaunt pe picior de egalitate, urmaţi de Liz Truss.

Atunci când şi-a lansat marţi candidatura, Sunak a evitat să-l critice pe Johnson, refuzând să-l "diabolizeze pe Boris, să-i exagereze greşelile şi să-i nege eforturile", scrie Agerpres.

Boris Johnson nu sprijină vreun candidat intrat în cursa pentru a-l înlocui la funcţia de preşedinte al Partidului Conservator şi de premier

Premierul britanic Boris Johnson a refuzat luni să sprijine vreun candidat care intră în cursa pentru a-l înlocui în fruntea Partidului Conservator şi ulterior a guvernului, afirmând că nu vrea să afecteze şansele nimănui, relatează Reuters. 

'Nu aş vrea să afectez şansele cuiva oferindu-mi sprijinul', a declarat Boris Johnson în prima sa apariţie publică după momentul în care şi-a anunţat demisia din fruntea Partidului Conservator, săptămâna trecută.

Ultima care s-a înscris în cursa din cadrul Partidului Conservator a fost şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss.

În total până în acum în cursă s-au înscris 11 concurenţi, dar partidul anticipează aproximativ 15 candidaturi. Geoffrey Clifton-Brown, trezorierul Comitetului din 1922, responsabil cu organizarea internă în partid, s-a declarat încrezător duminică la postul de radio LBC că cei doi finalişti vor fi cunoscuţi până pe 20 iulie. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel