Peng Shuai, imagini de la un eveniment sportiv difuzate de media chineză
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Peng Shuai
Peng Shuai
Jucătoarea de tenis Peng Shuai, devenită motiv de îngrijorare la nivel internaţională în ultima perioadă, a participat duminică la un turneu de tenis la Beijing, conform fotografiilor oficiale publicate de turneul organizat de China Open, transmite Reuters. 

Peng poate fi văzută printre invitaţii de la Fila Kids Junior Tennis Challenger, îmbrăcată într-o jachetă albastru închis şi pantaloni albi, conform fotografiilor publicate pe contul de WeChat al evenimentului sportiv.

Fosta numărul 1 mondial la dublu nu a mai fost văzută sau auzită în spaţiul public din 2 noiembrie, când a postat pe reţelele sociale din China un mesaj în care denunţa faptul că fostul vicepremier Zhang Gaoli a constrâns-o să întreţină relaţii sexuale. Mesajul ei a fost şters rapid şi subiectul blocat pentru discuţii, iar guvernul chinez şi Zhang nu au comentat acuzaţia.

Subiectul legat de siguranţa jucătoarei de tenis şi locul în care se află aceasta au căpătat amploare la nivel mondial pe măsură ce China se pregăteşte să găzduiască Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing în februarie, pe fondul apelurilor la boicotarea evenimentului din partea organizaţiilor de apărare a drepturi omului şi a unor politicieni.

Hu Xijin, redactorul-şef al ziarului Global Times, susţinut de stat, a postat pe Twitter, mai devreme, despre apariţia lui Peng Shuai la turneul de duminică. În înregistrările video postate de Hu şi de un reporter Global Times, Peng Shuai apare zâmbind, făcând cu mâna şi semnând autografe pentru copii.

În înregistrarea video de 37 de secunde postată de Hu Xijin, Peng Shuai apare într-un rând de persoane care sunt prezentate publicului, în timp ce crainicul anunţă: 'De două ori campioană de Grand Slam, fostă numărul 1 mondial la dublu feminin - Peng Shuai!'.

Tenismena face cu mâna, zâmbeşte şi primeşte aplauzele publicului. Reporterul Global Times, Chen Qingqing, a postat o înregistrare video de 31 de secunde, aparent de la acelaşi eveniment, în care Peng semnează mingi de tenis supradimensionate pentru copii, alături de care pozează. Reuters nu a fost în măsură să verifice independent autenticitatea imaginilor, creditate Global Times, potrivit Agerpres.

Londra consideră că Beijingul ar trebui să prezinte dovezi verificabile despre Peng Shuai 

Marea Britanie a cerut sâmbătă Chinei să furnizeze dovezi verificabile cu privire la 'siguranţa şi locul' în care se află jucătoarea de tenis Peng Shuai, care nu a mai apărut în public după ce a acuzat un fost înalt oficial al Partidului Comunist că a constrâns-o să aibă relaţii sexuale, transmite duminică AFP.

'Suntem extrem de îngrijoraţi de aparenta dispariţie a lui Peng Shuai şi urmărim îndeaproape subiectul', a declarat într-un comunicat ministerul britanic de externe, adăugând că Beijingul ar trebui 'să furnizeze urgent dovezi verificabile ale siguranţei sale şi ale locului' în care se află. 'Tuturor ar trebui să li se permită să vorbească fără teama de repercusiuni. Toate cazurile raportate de agresiune sexuală, oriunde în lume, ar trebui investigate', a adăugat ministerul britanic de externe.

Cererea de transparenţă din partea Londrei vine după cele exprimate de SUA şi ONU, în timp ce imaginile cu Peng Shuai apărute sâmbătă pe internet, postate de presa oficială din China, au ridicat semne de întrebare. Peng Shuai, în vârstă de 35 de ani, l-a acuzat la începutul lunii noiembrie pe fostul viceprim-ministru Zhang Gaoli, cu 40 de ani mai în vârstă, că a forţat-o să întreţină relaţii sexuale, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel