Penele masive de curent în Irak se suprapun valului de căldură. Proteste și programe de lucru reduse
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels / Penele masive de curent în Irak se suprapun valului de căldură
Pexels / Penele masive de curent în Irak se suprapun valului de căldură
Irakul se confruntă cu proteste în urma problemelor masive la rețeaua de furnizare a curentului electric, peste care se suprapune un val de căldură. 

Pene masive de curent au acoperit regiuni întregi ale Irakului, iar vremea toridă, cu temperaturi sufocante îngreunează situația pentru cei afectați. Nici autoritățile nu sunt scutite de probleme, întrucât cetățenii au ieșit în stradă pentru a protesta la adresa penelor de curent. 

Pana de curent de vineri a fost cauzată de cedarea unei linii importante de curent electric, scrie presa locală, conform BBC. Capitala Bagdad și alte regiuni sudice au fost grav afectate de aceleași probleme de furnizare. 

Mai multe grupuri de protestatari au ieșit în stradă, pentru a atrage atenția asupra anvergurii penelor de curent și asupra problemelor care decurg din cauza acestora. 

Ministrul și-a depus demisia

La începutul săptămânii, Majed Mahdi Hantoosh, ministru al energiei în Irak, și-a depus demisia în urma presiunilor politice care s-au făcut asupra sa. Penele majore de curent au afectat regiuni extinse ale țării, iar ministrul a fost depășit de situație. 

Ministerul electricității a oferit multiple motive pentru care au apărut aceste pene de curent. Printre acestea se numără atacuri teroriste asupra liniilor principale de curent, lipsa combustibilului din centrale, dar și sistarea furnizării de curent pe linia dintre Irak și Iran. Din cauza sancțiunilor Statelor Unite ale Americii, Iranul a făcut presiuni asupra Irakului pentru a-și plăti facturile restante la curent electric. 

Măsuri de urgență

Vineri, 2 iulie, premierul irakian Minister Mustafa al-Kadhimi a anunțat o serie de măsuri de urgență care să ducă la rezolvarea problemelor cauzate de penele masive de curent. Într-un comunicat, acesta a transmis că va pune bazele unei comisii care să ofere asistență ministerului energiei și care să rezolve interferențele din penele de curent. 

Majoritatea districtelor au avuta parte de pene de curent începând de pe 1 iulie, a raportat Alsumaria TV. Întreruperile de furnizare a curentului electric vin odată cu un val de căldură intensă, temperaturile atingând valori de 52 de grade Celsius. În urma acestor probleme, în sud au fost reduse programele de muncă, pentru a oferi populației ocazia să se adăpostească de căldură. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel