Pene de curent în toată Ucraina în urma bombardamentelor rusești. 3 centrale nucleare au fost deconectate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Pene de curent în toată Ucraina în urma bombardamentelor. 3 centrale nucleare au fost deconectate
Pene de curent în toată Ucraina în urma bombardamentelor. 3 centrale nucleare au fost deconectate
Operatorul reţelei de distribuţie a energiei electrice din Ucraina, Ukrenergo, a anunţat miercuri întreruperi ale furnizării energiei electrice în toată ţara, pentru a evita accidentele majore în reţea în urma noului atac rusesc cu rachete asupra infrastructurii energetice ucrainene, care a impus şi deconectarea a trei centrale nucleare, relatează agenţiile EFE, Reuters şi AFP. 

Atacul cu rachete continuă, dar deja există un impact asupra instalaţiilor infrastructurii energetice. Sunt întreruperi de curent în regim de urgenţă în toate regiunile, a menţionat Ukrenergo într-un mesaj pe Facebook.

Operatorul ucrainean subliniază că este vorba despre o măsură necesară pentru protejarea reţelei electrice de alte accidente tehnologice şi menţinerea sistemului în stare de funcţionare. De îndată ce alarma antiaeriană va înceta, echipele de reparaţii vor intra în acţiune pentru restabilirea furnizării de energie, adaugă compania ucraineană. Aceasta atrage totuşi atenţia că, din cauza ploilor sau a căderilor de zăpadă în unele regiuni, reparaţiile s-ar putea prelungi.

Ukrenergo aminteşte populaţiei că, în caz de sistare îndelungată a furnizării energiei sunt activate punctele de stabilitate, adică adăposturi pentru populaţie echipate cu toate serviciile de bază, respectiv apă, electricitate, încălzire, truse de prim ajutor, conexiune pentru telefoanele mobile şi internet.

La rândul său, operatorul ucrainean al centralelor nucleare, Energoatom, a anunţat deconectarea reactoarelor de la trei astfel de centrale, cele de la Pivdenukrainsk, Hmelniţki şi Rivne, ca măsură de protecţie de urgenţă. În prezent, acestea funcţionează în modul proiect, fără a genera energie către sistemul energetic naţional, precizează Energoatom.

Vezi și - Bombardamentele Rusiei în Ucraina provoacă noi întreruperi masive de energie în Republica Moldova

Republica Moldova se confruntă din nou cu pene masive de curent. În acest moment au loc noi întreruperi de energie pe tot teritoriul Republicii Moldova, din cauza bombardamentelor ruse în Ucraina.

 "Dragi cetățeni, azi avem repetarea situație din 15 Noiembrie. Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, avem întreruperi masive de energie electrică în toată Republica Moldova. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Voi reveni cu informații suplimentare în cel mai scurt timp", scrie pe Facebook Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova.

"Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături. Și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi.

Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens.

Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă", a scris Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, pe Facebook. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel