Pele, jucătorul al cărui nume este sinonim cu fotbalul și care a unit o națiune
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
În fața spitalului Albert Einstein din São Paulo, fanii au început să se adune când au auzit vestea că Pele a trecut în lumea cealaltă. Unii erau îmbrăcați cu tricoul cu numărul 10 pe care Pele l-a purtat când juca pentru Santos. În exterior fusese drapat un banner pe care scria „Eternul Rege Pele”.  

Acesta este un moment pe care brazilienii îl așteptau de ceva vreme, dar și de care se temeau. În ultimele săptămâni, fiica lui Pele, Kely Nascimento, a scris mai multe mesaje pe Instagram pentru a ține fanii la curent cu privire la starea lui de sănătate. Fiecare mesaj sau poveste era urmată cu fervoare de știri despre „O Rei” („Regele” în portugheză).

Când, în cele din urmă, au venit vești despre moartea lui, a fost încă un moment important. Spitalul a emis o declarație în care confirma decesul, legat de cancerul său de colon, dar a fost mai mult decât un simplu buletin medical - acolo mai scria că spitalul împărtășește suferința resimțită de familie și de toată lumea din cauza pierderii „iubitului nostru rege al fotbalului”.

Acesta este un semn al nivelului de importanță pe care Pele l-a reprezentat pentru brazilieni. În timp ce el a fost, desigur, o legendă a fotbalului în întreaga lume, pentru brazilieni el a fost mult mai mult.

Președintele ales, Luiz Inacio Lula da Silva, care urmează să depună jurământul duminică, a declarat că a avut privilegiul de a-l vedea pe Pele jucând, deși a adăugat că nu a fost doar „joc”, ci a fost un „spectacol”.

„Puțini brazilieni au dus numele țării noastre atât de departe ca el”, a spus Lula într-un tweet, adăugând că nu a existat niciodată un alt număr 10 ca el.

Pentru fiecare brazilian, Pele a însemnat ceva. Generațiile mai în vârstă și-au amintit de el ca jucător, tinerilor brazilieni li s-a spus despre abilitățile sale fenomenale - dar mai presus decât orice, el a unit oamenii din această națiune.

Aceasta este o țară care se definește prin fotbal. În timpul Cupei Mondiale, brazilienii au voie de la serviciu să-și urmărească echipa națională. Pele îi încuraja pe jucătorii brazilieni, la Cupa Mondială de la Qatar, de pe patul lui de spital, urându-le bine. Și astfel moartea lui, care a venit după turneul câștigat de trei ori în timpul carierei sale, este și mai emoționantă.

În ultimele săptămâni, brazilienii au avut timp să reflecteze asupra vieții lui, știind că starea lui se înrăutățea. Chiar și oamenii care nu sunt interesați de fotbal îl numesc Regele.

A fost un fotbalist care a rămas foarte brazilian, jucând pentru Santos mulți ani, mai degrabă decât pentru cluburi din străinătate. De altfel, președintele Janio Quadros în 1961 l-a declarat chiar o comoară națională, ceea ce a însemnat ani de zile că nu a putut fi „exportat” pentru a juca pentru cluburi din străinătate. Avea statutul de erou pentru mândria națională.

Într-o țară în care rasismul și clasicismul sunt încă atât de dominante, Pele, un fotbalist de culoare dintr-un mediu sărac, a adus în ochii lumii o poveste de succes incredibilă. Rareori a vorbit despre rasism, o atitudine pentru care a fost uneori criticat. Dar el a susținut întotdeauna puterea fotbalului de a aduce națiunea împreună, de a oferi oportunități chiar și celor mai săraci brazilieni.

Pele se știa și că ține capul plecat când era vorba de politică. Din nou, mulți au simțit că a fost o poziție slabă, având în vedere influența sa uriașă - și, desigur, politica agitată căreia i-a fost martor - printre care o dictatură. Dar într-o țară care a devenit din nou din ce în ce mai divizată când vine vorba de politică, această tăcere i-a permis și să depășească politica, să fie iubit și respectat universal ca Rege al tuturor brazilienilor, atât pe teren, cât și în afara acestuia.

Cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor a dispărut, dar amintirea lui acolo, în Brazilia, va rămâne pentru totdeauna.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel