Pegasus, programul de spionaj israelian, ar putea fi închis sau vândut SUA
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Firma israeliană de spionaj NSO Group ia în considerare închiderea controversatei sale operațiuni Pegasus și vânzarea întregii companii. Două fonduri americane anonime ar fi luat în considerare preluarea controlului asupra Pegasus printr-o tranzacție de 200 de milioane euro.

Firma israeliană de spionaj NSO Group ia în considerare închiderea controversatei sale operațiuni Pegasus și vânzarea întregii companii, a relatat agenția de presă Bloomberg.

Acest lucru vine după decizia Statelor Unite de a pune compania israeliană pe lista neagră din punct de vedere al comerțului, fapt care i-a provocat datorii estimate la 500 de milioane de dolari.

Raportul susține că NSO a purtat discuții cu mai multe firme de investiții și a adus consilieri de la banca globală de investiții, Moelis & Co. Două fonduri americane anonime ar fi luat în considerare preluarea controlului asupra Pegasus printr-o tranzacție prin intermediul căreia s-ar investi 200 de milioane de dolari în unitate și ar revinde serviciul ca produs destinat doar apărării cibernetice, potrivit Mediafax.

Software-ul de spionaj Pegasus, dezvoltat de grupul israelian NSO, a devenit celebru în iulie, când Citizen Lab, organizația de supraveghere a internetului de la Universitatea din Toronto, a dezvăluit utilizarea abuzivă a acestui software de către numeroase guverne, prin piratarea a aproximativ 50.000 de telefoane și dispozitive care aparțin unor jurnaliști, activiști pentru drepturile omului și critici politici din întreaga lume.

Vezi și: Telefonul mobil al lui Emmanuel Macron,  spionat prin intermediul Pegasus

Printre guvernele clientelare se numără statele arabe din Golful Persic, inclusiv Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Bahrain.

În plus, Apple a intentat luna trecută un proces împotriva NSO și a companiei-mamă OSY Technologies, în încercarea de a împiedica compania de spyware să mai vizeze orice dispozitiv Apple. În plângerea depusă la Tribunalul Districtual din SUA pentru Districtul de Nord din California, Apple a afirmat că instrumentele NSO au fost folosite în „eforturile concertate în 2021 pentru a viza și ataca clienții Apple”.

Compania a adăugat că „cetățenii americani au fost supravegheați de programele de spionaj ale NSO pe dispozitive mobile care pot traversa și traversează frontierele internaționale”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel