Pe Marius, dorul de părinți l-a adus înapoi acasă: „Am domiciliul în străinătate, dar vin să locuiesc temporar în România. Pot solicita o carte de identitate provizorie?“
După o perioadă lungă petrecută peste hotare, Marius C., un cetățean român cu domiciliul în străinătate, a luat o decizie importantă: să revină în România. Această hotărâre a venit în urma unei experiențe personale care l-a determinat să-și reconsidere situația și să își stabilească temporar reședința în țara sa natală.
Cetățeanul român Marius C., cu domiciliul în Olanda, face pași hotărâți pentru a-și regla situația de identitate pe teritoriul României. Aflat temporar în țară, acesta a depus o cerere pentru obținerea unei cărți de identitate provizorii pentru a putea beneficia de toate drepturile sale în perioada prezenței în România.
„Părinții mei sunt deja bătrâni și puterile le scad pe zi ce trece. Mai mult decât atât, după ce s-au infectat cu Covid, în urmă cu doi ani, afecțiunile pe care le aveau s-au agravat. Banii abia le ajung pentru medicamente și traiul de pe o zi pe alta. E drept, faptul că munceam în Olanda, în construcții, m-a ajutat să le pot trimite bani pentru cele necesare. Dar sunt deja plecat de prea mult timp... iar lor timpul nu le mai este prieten. Dorul de ei m-a adus înapoi acasă, la Slava Rusă, lângă Tulcea. Sunt plecat de mult timp, am toate actele făcute în Olanda, dar în România nu m-am mai preocupat de acte. Vreau să locuiesc legal acasă, și știu că acum se dau amenzi pentru situații dintr-acestea considerate neregulate.Pot solicita eliberarea unei cărți de identitate provizorii?“, este mesajul pe care Marius ni l-a lăsat, printre alte mărturisiri privind traiul în străinătate.
Marius C., care a locuit și muncit lângă Haarlem, în Olanda, în ultimii 16 ani, a experimentat recent o serie de schimbări în viața sa personală, inclusiv o despărțire și o modificare a statutului civil. Acesta a ales să se întoarcă în România pentru o perioadă de timp pentru a se redescoperi și a se reconecta cu rădăcinile sale și a petrece timp cu părinții săi.
În vederea asigurării accesului la serviciile publice și exercitării drepturilor sale în țară, acesta a depus cererea pentru obținerea cărții de identitate provizorii conform procedurilor specifice pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate și reședința temporară în România.
Documentele necesare pentru eliberarea cărții de identitate provizorii
Pentru a face acest pas, Marius a trebuit să depună o cerere pentru eliberarea unei cărți de identitate provizorii la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple din cadrul Poliției Române. Documentația necesară a inclus pașaportul său, care a fost în termen de valabilitate și conținea mențiunea țării de domiciliu. De asemenea, Marius a furnizat certificatele de naștere și căsătorie eliberate de oficiile de stare civilă române, precum și o hotărâre judecătorească definitivă privind divorțul său.
Pentru a valida adresa sa de reședință în România, Marius a prezentat un extras de carte funciară pentru locuința părinților săi, unde va sta, obținut cu mai puțin de 30 de zile înainte de depunerea cererii.
„Mai întâi, solicitantul trebuie să completeze o cerere pentru eliberarea actului de identitate. Acesta este primul pas și documentul de bază pentru a demara procesul.
Pașaportul valabil este esențial, și trebuie să conțină mențiunea țării de domiciliu. De asemenea, trebuie furnizată o copie a paginilor cu datele personale și domiciliul din pașaport.
Pentru a stabili identitatea și statutul civil, solicitantul trebuie să prezinte certificatele de naștere și/sau de căsătorie eliberate de oficiile de stare civilă române.
În cazul unui divorț, este necesară o hotărâre judecătorească definitivă/irevocabilă. Dacă aceasta lipsește, dovada statutului civil și a numelui se poate face cu certificatele de naștere sau de căsătorie cu mențiuni aplicate la data depunerii cererii.
Documentul de adresa, care poate fi un extras de carte funciară sau alt document care atestă adresa de reședință din România. Extrasul de carte funciară trebuie să fie obținut cu cel mult 30 de zile înainte de depunerea cererii“, a explicat Nicoleta Furtună, direectorul executiv al Direcţiei Publice Comunitare Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Tulcea.
Pe lângă aceste acte, mai sunt necesare două fotografii de dimensiune 3/4 cm, cu o bandă albă de 7 mm la bază. Acestea vor fi folosite pentru documentul de identitate.
În final, un document care atestă achitarea contravalorii cărții de identitate provizorii trebuie prezentat pentru a finaliza procesul.
„Toate aceste documente sunt esențiale pentru a obține o carte de identitate provizorie și pentru a vă putea bucura de reședința temporară în România. Procesul poate părea detaliat, dar este necesar pentru a asigura că toate informațiile și datele sunt corecte și actualizate în actul de identitate“, a completat conducerea Direcţiei Publice Comunitare Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Tulcea.
Procedura de obținere a cărții de identitate provizorii a fost un pas important pentru Marius C., care intenționează să se stabilească temporar în România pentru a-și redescoperi rădăcinile și pentru a începe o nouă etapă a vieții sale.
Această poveste reflectă experiența multor cetățeni români din străinătate care iau decizia de a reveni în țara lor natală și care se confruntă cu proceduri complexe, dar necesare, pentru a obține documentele de identitate corecte și a-și începe o nouă viață în România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News