Pe cine împușcă uninominalul pur?
In curand, vom avea o noua lege electorala. A uninominalului pur. Ceea ce inseamna ca parlamentarii vor fi alesi intr-un singur tur de scrutin. Cel plasat pe primul loc va castiga. Indiferent de scor. Este de presupus ca, in aceste conditii, pragul electoral dispare. Care sunt consecintele? Cine castiga si cine pierde din noul sistem de vot?
Disputa a inceput in 2005. Societatea civila a facut presiuni asupra clasei politice in sensul responsabilizarii parlamentarilor in raport nu cu partidul, ci cu alegatorii din colegiu. Presedintele Traian Basescu a prins din zbor ideea. S-a agatat de val. Si a initiat un referendum. Populatia a decis ca forta partidelor la nivel central sa fie diminuata. Pentru ca prima consecinta a votului uninominal este transferul unei parti importante a deciziei catre organizatiile locale. In sistem de vot uninominal, ele decid cine candideaza si cine nu. Ele decid pe cine sprijina. Si ce a urmat? O lege electorala de tip struto-camila. Cea utilizata in 2008. Care a permis accesul in Parlament a unor candidati care au iesit pe locul 2 sau 3. Iar cel plasat pe prima pozitie, chiar cu 49 la suta din totalul voturilor exprimate, a ramas in afara Parlamentului. A fost cea mai rea optiune posibila. Era mai bine ca Romania sa fi optat pentru votul pe liste. Practicat cu succes in mai multe state europene. Dar acest lucru nu mai este posibil intrucat populatia s-a exprimat prin referendum. Si astfel, in urma cu mai bine de un an de zile, PSD si PNL au depus in Parlament un proiect de lege care propunea trecerea la sistemul uninominal pur. Intr-un singur tur de scrutin. Culmea, s-a opus chiar PDL, in spatele caruia veghea Presedintele Traian Basescu. De ce?Votul uninominal pur va lovi naprasnic partidul prezidential. De ce? Pentru ca pretutindeni vor exista candidati sustinuti de o coalitie, USL, care aduna peste 50 la suta din intentiile de vot, in timp ce PDL, lipsit de aliati sau cu aliati nesemnificativi, va fi in general plasat pe un loc secund. Si, neexistand un alt doilea tur de scrutin, acestia nu mai au nicio sansa.
Si cine mai pierde? Mai pierde Partidul Poporului Dan Diaconescu. Chiar neorganizat fiind in teritoriu, acest partid in varianta legii electorale PDL ar fi avut posibilitatea sa isi introduca in Parlament circa 40 de deputati si senatori ca efect al jumatatii rezervate listelor. Desigur, daca la sfarsitul anului, intentia de vot pentru PPDD ar fi fost aceeasi, adica de circa 20 la suta. Votul uninominal pur va duce si PPDD intr-o fundatura.
Citește mai multe pe Corect NewsFiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News