Data publicării:
Pe când și greva politicienilor?
De la o vreme, în România, lumea face grevă “în numele salvării statului de drept”. Primul care a dat tonul a fost însuși președintele Klaus Iohannis care, din primăvara trecută, blochează la Cotroceni tot ce se poate bloca: legi, numiri de miniștri, de ambasadori, de magistrați de rang înalt.
Au urmat apoi demonstrațiile în stradă pentru motive la fel de înălțătoare: salvarea statului de drept, împotriva majorării salariilor (nu e o greșeală, în România chiar s-a întâmplat așa ceva), împotriva creșterii taxelor pentru multinaționale - aici s-a aliniat și o bună parte dintre parlamentari. De două zile, în special magistrații procurori din București, Constanța, Cluj au început “suspendarea activității”, pe românește tot grevă, doar că greva este interzisă de lege în cazul magistraților. Și atunci se apelează la faimoasa zicere a șefei procurorilor, d-na Laura Codruta Kovesi, care n-a colaborat ci a cooperat cu SRI, iar echipele nu erau mixte ci erau comune. Sau viceversa.
”Nu comentez cancanuri”. ”Justiția e un lux”
Nu sunt jurist. Și, chiar dacă aș fi, nu oricine se poate ridica la nivelul de știință de carte al profesorului Tudorel Toader. Pe scurt, nu știu dacă Ordonanțele pe Justiție sunt bune sau rele. Un lucru însă mă frapează: atunci când țara întreagă a văzut imaginile de la DNA Ploiești, cu Portocală și Onea, niciun Parchet nu a simțit nevoia “să-și suspende activitatea” în semn de protest pentru felul în care sunt anchetați oamenii în România. Nu am văzut nici măcar un comunicat de condamnare sau dezaprobare a unor astfel de practici. Abia după mai bine de un an și numai după o uriașă presiune publică, Parchetul d-lui Lazăr a început o anchetă în cazul respectiv. Președintele Iohannis a afirmat public că nu e interesat în niciun fel de înregistrările respective, fiindcă “nu comentează cancanuri”. Pentru președinte, respectarea drepturilor omului în țara pe care o conduce este un cancan, iar pentru ministrul său de Justiție, d-na Raluca Prună, era “un lux”.
Profesioniștii din Justiție nu s-au manifestat nici când s-au desecretizat protocoalele dintre SRI și Înaltă Curte, nici când zeci și sute de oameni, ținuți în pușcărie preventivă, au fost achitați de judecători.
Magistrații iau discursul politicienilor
Acum însă văd distinși magistrați acționând precum oamenii politici: grevă mascată, sloganuri politice, atac la statul de drept. Probabil că, dacă Portocală și Onea vor fi repuși în funcții, la fel ca și doamna judecător Camelia Bogdan, dacă protocoalele vor redeveni operaționale, dacă generalul Dumbravă cu ale sale plicuri galbene va fi rechemat din pensie, nimeni nu va mai face grevă, fiindcă se revine la statul de drept.
Greva unor magistrați din ziua de astăzi ar putea fi comparabilă cu o grevă a Parlamentului, atunci când prea multi dintre parlamentari ar fi săltați de Justiție, eventual pentru cazuri reale de corupție. “Ce ne tot luați?”, ar putea spune distinșii. “Nu mai poate omul să fure câte ceva”, ar putea afirma onorabilii din Parlament. La fel și magistrații procurori aflați în grevă în acest moment, grevă-grevă dar cu plata integrală a salariilor absolut decente. “Adică ce? Chiar nu mai putem face dosar penal cui vrem, indiferent de vinovăție sau nevinovăție?”. Nu știu de ce zilele astea procuror sună foarte asemănător cu politician.
Bilanțul DNA fără președinți și generali SRI
P.S. Am văzut astăzi bilanțul necoafat al DNA pentru 2018. Achitările tind spre 40%. Sunt multe dosare făcute în anii cumpliți ai războiului româno-român din 2014-2015. Am văzut profesionalismul procurorului șef interimar al DNA, Călin Nistor. Bilanțul unei direcții din Parchet nu a mai avut invitați președintele, premierul, directorul și generalii SRI. A fost o întâlnire între tehnicieni, între specialiști și profesioniști ai dreptului. La conferința de presă, Călin Nistor a vorbit ca un profesionist, nu ca un om politic. Nici măcar întrebările presei cu epoleți despre ordonanțele lui Toader nu l-au împins către declarații politice. Procurorul șef DNA nu trebuie să fie nici pesedist, nici iohannist, nici altceva. Trebuie să fie un om profesionist și corect. Cred cu putere că nominalizarea d-lui Nistor în funcția de procuror șef DNA de către ministrul Toader și aprobarea de către Klaus Iohannis ar fi o garanție că la DNA va reîncepe ceea ce s-a întâmplat în vremea lui Daniel Morar - lupta reală cu corupția și nu dosarele politice, făcute la comandă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News