Pe aripile muzicii la Sala Radio
O seară clasico-romantică
La Sala Radio, pe 1 februarie, la ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio va susține un concert dirijat de Ralf Sochaczewsky care îl va avea ca solist pe violoncelistul Octavian Lup. Programul va cuprinde F. Mendelssohn-Bartholdy, Simfonia pentru coarde în sol minor, MWV nr. 12, J. Haydn, Concertul în re major pentru violoncel şi orchestră, Hob. VIIb/2 şi W. A. Mozart, Simfonia nr. 39 în Mi bemol major, KV 543.
Anul 2013 s-a dovedit un an important şi plin de succese pentru dirijorul Ralf Sochaczewsky, când şi-a făcut debutul la Teatrul Balşoi din Moscova cu opera Ruslan şi Ludmila de M. Glinka; la Opera Comică Berlin a dirijat operele Orfeu de Cl. Monteverdi şi Păcatele celor morţi de K. Weil, iar Recviemul de război de B. Britten la Konzerthausorchester Berlin.
Ralf Sochaczewsky a primit primele lecţii de dirijat în Berlin, oraşul său natal, la Universitatea de Arte fiind îndrumat de profesorii Marc Piollet şi Christian Grube. În paralel a studiat vioara barocă la clasa profesoarei Irmgard Huntgeburth. Mai târziu a devenit student la Universitatea de muzică „Hanns Eisler” unde a frecventat cursul de dirijat-orchestră al Prof. Rolf Reuter şi pe cel de dirijat-cor al Prof. J-P Weigel. Remarcându-se de timpuriu, în perioada 2003-2005 a fost cuprins în programul pentru tinerii dirijori, subvenţionat de Consiliul muzical german şi a putut participa la cursurile de măiestrie susţinute de Gabriel Fels, W. D. Hausschild, Georg Fritsch şi alţii.
Până în prezent Ralf Sochaczewsky a dirijat orchestrele London Philharmonic, Konzerthaus, cea a Comediei Muzicale Leipzig, Brandenburger Sinfoniker, Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Minsk – ansamblu cu care are o relaţie susţinută de colaborare. Din stagiunea 2008-2009 a devenit dirijor-asistent al lui Vladimir Jurowski la pupitrul celebrei orchestre London Philharmonic şi după debutul de succes din luna iunie 2009 a fost reinvitat pentru un alt concert în mai 2010, la Royal Festival Hall. În vara anului 2008 în aceeaşi formulă a fost dirijor-asistent la Festivalul de Operă de la Glyndebourne pentru producţia Despre dragoste şi alţi demoni de P. Eötvös şi în 2010 la producţia cu opera Rake’s Progress de I. Stavinski. În septembrie şi octombrie 2010, Ralf Sochaczewsky a dirijat opera Despre dragoste şi alţi demoni în producţia Operei Naţionale a Rhinului de la Strasburg şi Mulhouse. La Festivalul Oper oder Spree a dirijat opera Don Giovanni de Mozart (2009).
În martie 2011 a dirijat la Bucureşti Orchestra Naţională Radio la închiderea Festivalului Internaţional de Chitară, iar un an mai târziu a început colaborarea cu Orchestra de Cameră Radio.
Ralf Sochaczewsky
Începuturile dirijorale ale lui Ralf Sochaczewsky sunt legate de conducerea diferitelor ansambluri corale, activitate care l-a pus în legătură directă cu artiştii lirici şi repertoriul de gen. În stagiunea 2003-2004 a fost dirijor-asistent la diferite coruri radio din Olanda. De atunci a dirijat Corul de cameră Rias, Corul Radio Berlin, Corul Radio France, Corul Ernst Senff, Cappella Amsterdam şi Corul Filamonicii din Praga. Cu corala Capella Cracoviensis are o colaborare constantă, cu multe concerte. Corurile berlineze Cantus Domus şi Ensemberlino Vocale sunt ansamburile pe care le-a pregătit şi care au câştigat Concursul Coral de la Berlin.
Pe lângă acestea, Ralf Sochaczewsky a păstrat un viu interes pentru interpretarea în manieră istorică, astfel că nu a părăsit vioara barocă, ci a continuat să studieze cu Werner Erhardt şi Joshua Rifkin. Ca violonist baroc şi violist, el a cântat un timp în ansambluri, cum ar fi Baroc Dresda Orchestra, Capela Batsdorfer sau Ansamblul Sans-Souci Berlin.
Octavian Alin Lup începe activitatea muzicală la vârsta de 7 ani şi studiază violoncelul la Liceul de Muzică Sigismund Toduţă din Cluj-Napoca sub îndrumarea profesorului Râpă Gabriel, iar apoi cu profesoara Todor Gabriela.
În anul 2010 devine absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Marin Cazacu şi îşi continuă studiile la Conservatorul Naţional Superior din Paris, unde îi are ca mentori pe celebrii violoncelişti Roland Pidoux şi Xavier Phillips. În prezent este doctorand şi profesor asociat la Universitate Naţională de Muzică Bucureşti.
În anul 2012, Octavian a intrat în latura improvizaţiei în muzică, fiind reprezentantul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti la Haga, unde a avut loc un stagiu intensiv de 2 săptămâni, în compania celor mai sonore nume din domeniul improvizaţiei. În 2012 si 2016 este selectat să partcipe ca membru activ la Kronberg Academy cello masterclass sub îndrumarea lui Frans Helmerson si Gary Hoffman.
Este membru al cvartetului de violoncele Cellisimo alături de maeştrii Marin Cazacu, Alexandra Guţiu şi Răzvan Suma. De asemenea este prim violoncelist al Orchestrei Camerata Regală şi membru al ansamblului Orchestra Romană de Tineret.
Recitaluri şi concerte în România: Bucureşti, Cluj, Timişoara, Târgu Mureş,Tulcea, Botoşani, Arad, Constanţa, Braşov, Iaşi, Sibiu, Sinaia etc. şi în ţări precum: Ungaria, Spania, Maroc, Israel, Elveţia, Austria, Franţa, Olanda, Germania, Portugalia.
Concertează ca şi solist cu filarmonicile din Cluj, Arad, Botoşani, Iaşi, Râmnicu Vâlcea, Braşov, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti, Camerata Regală Bucureşti.
Pe lângă activitatea solistică şi orchestrală desfăşoară şi o importantă activitate pedagogică atât la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti cât şi la Colegiul Naţional de Artă Dinu Lipati. De-a lungul timpului a avut ocazia să cânte sub bagheta unor dirijori celebri precum Kristian Jarvi, Cristian Mandeal, Lawrence Foster, Horia Andreescu, Cristian Badea, Tiberiu Soare, dar şi solişti precum Pinchas Zukerman, Sarah Chang, David Garret, Alexandru Tomescu, Marin Cazacu.
Printre muzicienii de prestigiu care l-au îndrumat se află: Marin Cazacu, Roland Pidoux, Xavier Phillips, Antoine Lederlin, Erkki Lahesmaa, Lazlo Fenyo, David Pia, Alvaro Huertas, Vladimir Mendhelsson, Krysztof Chorzelski, Axel Schacher, Frans Helmerson.
Orchestra Națională Radio cu violonista Cristina Anghelescu
Dacă doriți să petreceți o seară romantică la Sala Radio, opțiunea pentru data de 3 februarie poate fi una reușită. Orchestra Națională Radio dirijată de Gheorghe Costin și având-o ca solistă pe Cristina Anghelescu va interpreta un program ce va cuprinde lucrări celebre ale repertoriului romantic: C. M. von Weber: Uvertura operei Oberon, P. I. Ceaikovski: Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 35, J. Brahms: Simfonia nr. 1 în do minor, op. 68.
Violonista Cristina Anghelescu
Maestrul Gheorghe Costin a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, studiind în paralel compoziţia cu Dan Constantinescu şi dirijatul cu Constantin Bugeanu, importanţă deosebită având în formarea sa Sergiu Celibidache şi Erich Bergel.
Între anii 1986-1988 a fost dirijor al Filarmonicii din Târgu-Mureş, iar între 1988-2001 al Filarmonicii Moldova din Iaşi. Din anul 2001 este dirijor permanent al Filarmonicii Banatul Timişoara. A fost invitat să dirijeze concerte în cadrul unor renumite manifestări culturale cum ar fi: Grand Prix Maria Callas (Atena), la Festivalul şi Concursul Internaţional George Enescu (Bucureşti - alături de Orchestra Operei Naţionale din Bucureşti la deschiderea festivalului), Festivalul de Operă Mario del Monaco (Fano), Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi - Bucureşti, Festivalul internaţional Toamna muzicală clujeană, Concursul Pacem in Terris (Bayreuth), Festivalul internaţional Craiova muzicală, Festivalul internaţional Timişoara muzicală, Festivalul internaţional In Memoriam Constantin Silvestri (Târgu-Mureş), Concursul internaţional Isidor Bajić Piano Memorial (Novi Sad). A concertat totodată alături de orchestra Pro Arte (Italia). Este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România din anul 1984, iar în urma concertelor susţinute cu opusuri ale compozitorului Iannis Xenakis a fost distins cu Premiul Criticilor şi Interpreţilor din România.
În anul 1998, Gheorghe Costin a participat la Festivalul Internaţional de la Windsor aflându-se la pupitrul ansamblului London Schubert Players Orchestra.
A colaborat cu reputaţi artişti precum: Rudolf Kehrer, Grigory Sokolov, Nikolai Suk, Cyprien Katsaris, Valentin Gheorghiu, Dan Grigore, Ştefan Ruha, Radu Aldulescu, Wolfgang Laufer, Viorica Cortez, Eva Marton, Doris Soffel, Corneliu Murgu, şi a întreprins numeroase turnee în Franţa, Spania, Austria, Germania, Elveţia, Grecia, Anglia, Olanda, Belgia şi Portugalia.
Gheorghe Costin
Bogata sa activitate dirijorală cuprinde numeroase colaborări cu Opera Naţională din Timişoara, a fost invitat în Italia la Trento pentru a realiza premiera operei Cavalleria rusticana, a fost invitat în juriul Concursului internaţional de Pian José Iturbi (Valencia-Spania) dirijând şi concertul final al concursului alături de orchestra din Valencia; a mai dirijat orchestra Internazionale Giovanile Pergine Spettacolo Aperto în concerte susţinute la Pergine, în Spania la Vila-seca şi Tarragona. Gheorghe Costin a fost prezent în calitate de dirijor pe podiumurile unor renumite scene în săli ca Sala Unesco din Paris, la Sala Gasteig din München, la Herkulessaal der Residenz din München.
Cristina Anghelescu a început studiul viorii la vârsta de 6 ani cu tatăl său, violonistul Aurelian Anghelescu, cel care i-a îndrumat cu atenţie şi profesionalism formarea artistică.
Ulterior, Cristina Anghelescu a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti la clasa Maestrului Ştefan Gheorghiu (discipol al lui David Oistrakh) şi în prezent este solista Orchestrelor Radio – Bucureşti.
Este câştigătoarea concursurilor internaţionale Jean Sibelius – Helsinki 1990, Alberto Curci – Napoli 1983, Dr. Luis Sigall – Viña del Mar 1985 - Chile şi Andria 1991, câştigând de asemenea premiul V la J. Thibaud, Paris 1981, premiul IV la Tibor Varga – Sion 1983 şi premiul IV la Concursul P. I. Ceaikovski – Moscova 1986.
Prezenţă activă pe toate scenele din România încă din perioada studenţiei, Cristina Anghelescu a fost invitată şi re-invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus din Berlin; Ceaikovski Hall – Moscova; Teatro Monumental y Auditorium – Madrid; Smetana Hall – Praga; St. John’s Smith Square – Londra; Finlandia Hall – Helsinki, cu orchestre importante la Dresda, Paris, Praga, Bratislava, Caracas, Moscova, Budapesta, Londra, Orchestrele Radio Helsinki, Madrid, Filarmonica din Moscova, etc.
A colaborat cu maeştri cunoscuţi ca Leif Segerstam, Jukka Pekka Saraste, Erich Bergel, Yuri Simonov şi cu toţi dirijorii români.
A efectuat numeroase turnee de concerte şi recitaluri în toate ţările Europei, în Taiwan, America de Sud şi cea de Nord, Africa de Sud, a fost invitată a Festivalului Prague Spring şi a Helsinki Festival.
A efectuat numeroase înregistrări, multe dintre ele editate pe CD, cu Concertele de Mozart, Ceaikovski, Mendelssohn-Bartholdy, Anotimpurile de Vivaldi şi cu cele două Concerte de George Lloyd, alături de renumita orchestră Philharmonia din Londra.
Recital Beethoven susţinut de „Ad Libitum”
Binecunoscutul cvartet Ad libitum, care îl are la vioara întâi pe solistul concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio Alexandru Tomescu, va concerta în 8 februarie, de la ora 19.00, la Sala Radio.
Actuala componență a cvartetului este Alexandru Tomescu, vioara I, Şerban Mereuţă, vioara a II-a, Bogdan Bişoc, violă, Filip Papa, violoncel. Un ansamblu cu experienţă artistică de aproape trei decenii, cu prestigiul internaţional dobândit prin mii de ore de repetiţii, prin înregistrări, concerte memorabile şi mai ales prin cele mai importante premii internaţionale pentru cvartet, cvartetul Ad Libitum va prezenta la Sala Radio un program ce va cuprinde : Cvartetul în do minor op. 18 nr. 4, Cvartetul în fa minor op. 95 Serioso, Cvartetul în la minor op. 132 de Ludwig van Beethoven.
Cvartetul Ad libitum. Foto: Andrei Carcea
Cvartetul de coarde Ad libitum a fost fondat în anul 1988, la Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi. Membrii fondatori: Adrian Berescu (vioara I), Şerban Mereuţă (vioara II), Bogdan Bişoc (violă), Filip Papa (violoncel).
După ce a beneficiat de îndrumarea profesorului Bujor Prelipcean, iar apoi din partea unor cvartete de renume precum Fine Arts, Juilliard sau Amadeus, Cvartetul Ad libitum a câştigat în 1997 Marele Premiu, Premiul Presei şi Premiul mecenatului muzical la Concursul de la Evian, considerat cea mai importantă competiţie de gen din lume. Au urmat şi alte succese notabile, între care trebuie amintit Premiul I la Concursul Max Reger din Germania.
Ad libitum întreprinde turnee în Europa fiind invitat de prestigioase festivaluri cum ar fi: Printemps des Arts (Monte Carlo), Orlando Festival (Olanda), Luberon (Franta), Bensheim (Germania), Gstaad (Elvetia), Maribor (Slovenia), Delft Festival (Olanda), etc.
De asemenea a concertat în celebre săli de concert ca: Musée D’Orsay şi Cortot (Paris), Diligentia (Haga), De Doelen (Rotterdam), Konzerthaus (Berlin), Concertgebouw (Amsterdam), Kaisersaal (Frankfurt), Beethoven Haus (Bonn), Temppeliaukion (Helsinki), Ateneul Român (București), Filarmonica Moldova (Iaşi), etc.
Cvartetul Ad libitum a realizat înregistrări radio şi TV la: TVR Iaşi, TV România, Radio France, Hesischen Rundfunk, Sudwest-Rundfunk, TV VARA-Amsterdam.
Începând din aprilie 2008, Ad Libitum este numit cvartet de stat al Filarmonicii Moldova din Iași, drept recunoaștere a activității desfășurate pe mari scene ale lumii.
Din septembrie 2011, Alexandru Tomescu este prim-violonist al cvartetului de coarde Ad Libitum
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News