PDL se întâlnește cu Băsescu la Snagov. Comentați variantele de reparare a imaginii partidului
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
snagov
snagov

Duminică parlamentarii PDL și membrii guvernului se reunesc la Snagov. La întâlnire va participa, mai mult ca sigur, președintele Băsescu, deși o astfel de implicare în evoluția unui partid politic nu este conformă Constituției. Președintele Băsescu ar trebui să se plaseze deasupra activităților de partid, fiind reprezentantul tuturor românilor, nu doar al celor portocalii. Dacă precedenta întâlnire de la Snagov cu activul PDL avea ca miză impunerea măsurilor de austeritate, ceea ce putea reprezenta o justificare constituțională, măsurile de restabilire a imaginii unui partid politic nu privesc atribuțiile președintelui. În al doilea mandat, Ion Iliescu s-a ferit de astfel de expuneri, participând doar la congresele partidului și la evenimente de acest fel la care era invitat de alte formațiuni.

  1. O primă variantă ar fi, deci, ca Băsescu să nici nu vină la Snagov, ci să trimită indicațiile prin printr-o persoană apropiată: fie un consilier, fie chiar Elena Udea, care a mai promovat astfel de mesaje. Cum Udrea este implicată în luptele interne din partid, probabil se va alege varianta Voinesc sau Lăzăroiu. Prudența ar fi justificată de amenințările cu o nouă suspendare făcute de liberali.
  2. Remanierea dură a Executivului. În presă au apărut scenarii potrivit cărora s-ar renunța la tripleta Blaga, Videanu, Berceanu, asociați de marele public cu acțiunile clientelare și cu marile averi acumulate în condiții dubioase, un veșnic cal de bătaie al Opoziției. Acțiunea ar aduce un beneficiu de imagine, dar ar perturba relațiile de putere din partid, ceea ce ar alimenta presa cu zeci de noi scandaluri.
  3. Amânarea oricăreai mișcări de fond până la o nouă moțiune de cenzură, sau până apar tensiuni sociale importante. Ioan Oltean, vicepreședintele PDL, a și legat remanierea de momentul celei de-a două moțiuni. Astfel, guvernul Boc ar fi lăsat să acumuleze toate nemulțumirile, așteptând revirimentul economiei europene pentru numirea unui alt executiv, condus de viitoarea locomotivă de imagine a PDL:
  4. Acțiuni de tip populist, care să reducă numărul agențiilor și al secretarilor de stat, dar și să taie mii de posturi din aparatul de stat. Fără, binențeles, să se atingă de miniștri.
  5. Unele voci susțin că la întâlnire se va discuta doar despre împărțirea echitabilă a resurselor oferite de participarea la guvernare, parlamentarii reproșând miniștrilor că ”nu răspund la telefon”, cu alte cuvinte că nu servesc și interesele celor care s-au sacrificat, opunându-se moțiunii de cenzură. Totul va fi deci o trasare de sarcini, dinspre parlamentari spre miniștri.

Cum comentați?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel