PDL, pe aceeași lungime de undă cu PNL. O nouă majoritate, posibilă
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
blaga-antonescu
blaga-antonescu

Prim-vicepreședintele PDL Liviu Negoiță a declarat, pentru EvZ, că susține propunerea parlamentarilor PNL de a schimba legea electorală în cazul alegerilor locale. Această propunere l-a înfuriat pe Liviu Dragnea, care s-a declarat nemulțumit de colaborarea cu PNL.

"Ca o opinie personală, cred că este normal ca primarii să fie aleși din două tururi pentru că în cazul în care este o prezență slabă la vot atunci există posiblitatea ca primarul să fie ales de un număr mic de votanți. Iar în turul doi electoratul poate să decidă cine din doi e mai gospodar", a declarat pentru EvZ, Liviu Negoiță.

Revenirea la două tururi ajută PNL, propunerea dovedind faptul că liberalii vor să meargă separat la alegerile din 2016. Actuala lege electorală permite PSD să câștige din primul tur chiar dacă candidatul obține mai puțin de 50%. Dacă se revine la forma inițială a legii, presupunând că un candidat PNL se află pe locul doi, atunci în turul al doilea ar putea face alianțe cu alte partidele mai mici, cum ar fi PDL și UDMR. Deci este posibil ca, pe această propunere, să se formeze o nouă majoritate parlamentară formată din parlamentarii PNL, PDL și UDMR, care să voteze „pentru”.

Liberalii au depus la Parlament o inițiativă legislativă prin care, practic, se revine la vechiul sistem electoral în cazul alegerilor locale: primari aleși din două tururi de scrutin și desemnarea președinților de consilii județene nu prin vot direct, ca în prezent, ci prin votul consilierilor județeni.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, că PSD nu susţine iniţiativa PNL de modificare a legii administraţiei locale şi consideră că trebuie o discuţie cu PNL cât mai curând pentru ca lucrurile să fie tranşate cât mai rapid, dacă se merge mai departe cu "acest USL".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel