Patru persoane au fost fulgerate în apropiere de Casa Albă. Serviciile Secrete au acordat primul ajutor
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Сергей Леденёв)
Sursă foto: Pexels (Сергей Леденёв)
Patru persoane au fost lovite de fulger în Washington DC. 

Patru persoane au fost grav rănite după ce au fost lovite de un fulger lângă Casa Albă. Cei doi bărbați și cele două femei se aflau în parcul Lafayette din Washington DC în timpul unei furtuni violente când au fost doborâți, au spus oficialii locali.

Din cauza apropierii parcului de sediul președinției SUA, membrii serviciilor secrete au fost printre primii care au ajutat victimele, scrie BBC. Identitatea celor răniți nu a fost încă confirmată.

Cei loviți de fulger au avut răni critice

Fulgerul i-a lovit pe cei patru oameni din apropierea unui copac de lângă gardul care înconjoară complexul Casei Albe, joi seară.

„Toți cei patru sufereau de răni critice, care puneau viața în pericol”, au declarat Departamentul Pompierilor și Serviciile medicale de urgență într-un comunicat. „Am reușit să tratăm și să îi transportăm rapid pe toți cei patru pacienți și toți au fost duși la spitalele din zonă”.

Oficialii nu au stabilit încă dacă se cunoșteau și ce făceau înainte de fulger. În urma incidentului, o parte a parcului a rămas închisă, cu serviciile de urgență la fața locului. Serviciul Național de Meteorologie a emis joi seară o avertizare de furtună pentru zonă.

Piața Lafayette este un parc public de șapte acri, direct la nord de Casa Albă. Este adesea aglomerat de vizitatori, mai ales în timpul verii.

Ce trebuie să faci dacă te-a surprins o furtună puternică

Potrivit meteorologilor, în cele patru judeţe vor fi intervale scurte de timp în care local se vor semnala intensificări puternice ale vântului, cu viteze de peste 90-100 km/h. Pe alocuri vor fi căderi de grindină de medii şi mari dimensiuni şi averse torenţiale (cantităţi de apă de peste 50 l/mp în perioade foarte scurte).

Astfel, autoritățile au pus la dispoziție un ghid care cuprinde recomandări în legătură cu ce trebuie să facem înainte, în timpul, dar și după o furtună puternică, care poate fi consultat și pe Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență.

- Îndepărtează obiectele, copacii ori ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.

- Nu uita regula de salvare 30/30: adăpostește-te în interiorul unei clădiri dacă, după ce ai văzut un fulger nu reușești să numări până la 30 înainte de a auzi un tunet.

- Rămâi în interiorul clădirii încă 30 minute după ce ai auzit ultimul tunet.

- Fii atent la alertele și avertizările autorităților (Ro-alert, meteo, aplicația DSU)

-Respectă următoarele reguli în cazul în care este iminentă o furtună:

- Întrerupe orice activitate în aer liber.

- Intră în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism. Deşi s-ar putea să fii rănit în cazul în care trăsnetul loveşte maşina, ești mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior.

- Închide bine ferestrele şi uşile.

- Evită folosirea apei și duşurile ori sălile de baie. Apa și conductele instalaţiilor pot cauza electrocutare (trăsnet, scurt circuit).

- Utilizează telefoanele cu fir doar în situaţii de urgenţă. Telefoanele fără fir ori mobilele sunt sigure în utilizare.

- Deconectează de la priză aparatele şi alte echipamente electrice (tv, computere, aparatele de aer condiţionat etc.). Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel