UPDATE. Aurescu: Demersul nu are nici un fel de valoare oficială / Șoșoacă vrea să-i împace pe Zelenski și Putin în Casa Poporului. S-a întâlnit cu ambasadorul rus Kuzmin
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor
Sursa foto: Facebook Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor
Patru parlamentari români s-au întâlnit cu Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei, la solicitarea acestora.

UPDATE: Demersul parlamentarilor români primiți în audiență de ambasadorul Rusiei la București nu are nici o valoare oficială, declară la RFI ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, potrivit Mediafax.

Bogdan Aurescu spune că demersul celor patru parlamentari primiți în audiență de ambasadorul rus nu implică poziția statului român: "Cred că nici nu merită foarte multe comentarii un astfel de demers, care nu are nici un fel de valoare oficială, fără nici un fel de, să spunem, mandat din partea autorităților statului, deci nu exprimă decât eventual poziția personală a acelor persoane".

În opinia sa, "dacă discutăm despre fondul problemei, adică despre ce înseamnă o poziție de neutralitate într-un conflict armat contemporan, este clar că avem de-a face cu un agresor, care este Federația Rusă, care în mod ilegal folosește forța armată împotriva Ucrainei, care este statul victimă și orice stat care este terț față de conflict, deci nu este implicat direct în conflict, are obligația de a ajuta victima și nu de a menține o situație de perfectă neutralitate. În Dreptul internațional contemporan, neutralitatea nu mai presupune o imparțialitate perfectă față de părțile diferendului, ci presupune o atitudine de sprijin pentru victimă".

_______________________________________________________________________

Senatoarea Diana Șoșoacă a anunţat că s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin, alături de alţi trei parlamentari români. 

"Întâlnirea delegaţiei formată din 4 parlamentari şi reprezentanţii ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti pe tema Pacea de la Bucureşti, Neutralitatea României.

Astăzi, 30.03.2022, orele 11,00, o delegaţie formată din 4 parlamentari romani: Senator Diana Iovanovici-Șoșoacă, Deputat Dumitru Coarnă, Deputat Mihai Lasca şi Deputat Francisc Toba, a avut o întâlnire cu Ambasadorul Federaţiei Ruse, Domnul Valery Kuzmin, pe tema Memoriului transmis cu privire la Neutralitatea României, Pacea de la Bucureşti.

În acest cadru, partea română a prezentat poziţia de neutralitate, în sensul neimplicării României în războiul dintre cele două state beligerante: Federaţia Rusă şi Ucraina, astfel cum o solicita majoritatea românilor, precum şi propunerea de începere a tratativelor de pace în cadrul neutru al României, în Casa Poporului, în vederea încheierii Păcii de la Bucureşti. Partea romană a menţionat că demersului celor 4 parlamentari s-au alăturat şi ONG-uri şi personalităţi din peste 70 de ţări.

La rândul său, Ambasadorul Federaţiei Ruse şi-a exprimat punctul de vedere privind tema expusă, menţionând că la acest moment sunt în discuţii tratative în Turcia, mulţumind pentru implicarea parlamentarilor români. De asemenea, partea română a conchis asupra neutralităţii şi neimplicării României în conflictul din Ucraina, precum şi speranţa că acest conflict se va încheia cât mai curând, astfel încât să se evite pierderea de vieţi omeneşti de ambele părţi, precum şi evitarea extinderii conflictului.

Precizăm că întâlnirea a avut loc la solicitarea părţii române, adresată prin Memoriul menţionat, Memoriu şi solicitare de întâlniri care au fost transmise tuturor statelor implicate şi vecine statelor beligerante, prima Ambasadă care a acceptat discuţii, fiind cea a Federaţiei Ruse”, a anunţat Diana Șoșoacă, potrivit aktual24.ro.

Vezi și: Kazahstanul, gata să preia companiile din Rusia: Am primit răspunsul perfect de la Comisia Europeană

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel